Több száz lottónyertesnek is visszatarthatta nyereményét a munkanélküli hivatal

Mega Milliók, Mega Millions, amerikai lottójáték, lottó
A person buys a Mega Millions lottery ticket at a store on July 29, 2022 in Arlington, Virginia. - The jackpot for Friday's Mega Millions is now $1.1 billion, the second-largest jackpot in game history. (Photo by OLIVIER DOULIERY / AFP)
Vágólapra másolva!
Egy Floridában élő asszony azt állítja, hogy "túszul ejtették" a lottónyereményét, miután a munkanélküliekkel foglalkozó hivatal jelezte, hogy a Covid-járvány kezdete óta "nyilvánvalóan túlfizetik" a munkanélküli segélyeket - írja a The Mirror. A meghökkentő állásfoglalás hátterében egy kevésbé ismert jogszabály állhat.
Vágólapra másolva!

Az asszony a nyilvánosság elé fordult egy kevésbé ismert törvény kapcsán, amely miatt sokakhoz hasonlóan az ő lottónyereményét sem fizették ki.

A Gazdasági Esélyteremtés Minisztériuma (DEO) ugyanis a jogszabály alapján visszatartotta a floridai lottónyertesek kifizetéseit.

Egy nő elmondta, hogy levelet kapott a DEO-tól, amelyben közölték vele, hogy nem tudja felvenni a nyereményét, mivel túlfizetett munkanélküli segélyt kapott. A DEO az a szervezet, mely az államban a munkanélküli állampolgárok segítésével, illetve segélyezésükkel foglalkozik.

"A kezdeti boldogságom egy pillanat alatt rémálommá vált, amikor kézhez kaptam a DEO értesítését. Gondoltam, nyilvánosságra hozom, hiszen ez több száz embert is érinthet" - nyilatkozta Sara Magnetta.

A kép csak illusztráció Forrás: AFP/Olivier Douliery

Hamarosan beigazolódott az asszony feltevése, hiszen rengeteg ember jelentkezett a WFTS csatornánál, és osztotta meg saját hasonló történetét az újságírókkal.

Hilde McMillen például egy szállodában dolgozott, majd a koronavírus-járvány miatti kényszerű bezárás során őt is elbocsátották. Munkanélküli segélyt kapott, de később levélben közölték vele, hogy körülbelül 200 dollárral túlfizették őt. Az asszony visszaküldte ezt az összeget, majd nem is történt semmi egészen addig, amíg 1000 dollárt nem nyert a Jackpot-on. McMillen felnőtt, speciális igényű fiát gondozza, így nagyon jól jött volna neki ez az összeg.

- nyilatkozta.

A nyereménye azonban nem jutott el hozzá, mivel megtudta, hogy megtagadták tőle annak kifizetését.

"Azzal magyarázták a döntést, hogy túlfizetésem volt a munkanélküli segélyemnél. Amikor 3 órás próbálkozás után végre elértem a DEO képviselőjét, ő nem tudott segíteni. Hiába érveltem neki azzal, hogy ezt az összeget már rég visszafizettem."

Egy jogszabály pedig lehetőséget ad arra, hogy azoktól a magánszemélyektől más bevételükből vonja le a hivatal - jogos vagy annak vélt - tartozásukat, akiknek nyilvántartásuk szerint több pénzt utaltak ki kirábban, mint az megillette volna őket.

Miután az asszony értesült arról, hogy többen is vannak hasonló cipőben, úgy döntött, hogy a sarkára áll. Kitöltött egy űrlapot, hogy megpróbálja orvosolni a helyzetet, és hozzájusson a nyereményéhez. Két nappal később felhívták a munkanélküli hivataltól, és azt ígérték neki, hogy utalni fogják a nyereményét.

Mint kiderült, sokan azok közül, akiknek nem fizették ki a lottónyereményét, nem is voltak tisztában a háttérben meghúzódó okokkal.

A WFTS csatorna megszerezte a floridai lottótársaság nyilvános adatait, amelyekből kiderült, hogy 2022. január 1. és 2023. január 31. között összesen 9.884 nyertes kapott "potenciálisan fennálló tartozásra vonatkozó figyelmeztetést". A jelentések szerint több mint 7.400, azaz az adósságra vonatkozó figyelmeztetések háromnegyede a DEO-tól érkezett.

McMillen a nyáron kapott egy levelet a DEO-tól, amelyben közölték vele, hogy vétlen volt a túlfizetés keletkezésében, és a hivatal megállapította, hogy a behajtás ellentétes lenne a méltányossággal és a jó lelkiismerettel. Megígérték neki, hogy a 200 dollárt is visszakapja, amit annak idején befizetett.

A DEO közleményében azt írta, hogy a túlfizetési eljárások a csalás visszaszorítására szolgálnak, de a hivatal tisztában van azzal, hogy "csak azért, mert egy számlán túlfizetést jeleznek, még nem jelenti azt, hogy túlfizetés történt".

Azóta már több tucat lottónyertes, akiket érintett ez a fennakadás, átvehette nyereményét.