Olcsó orosz búzával megy neki India az inflációnak

A megdöbbentő igazság agyunk csendes gyilkosairól, gyilkos szénhidrátok
A Russian man shovels grain at a farm in Vasyurinskoe on August 13, 2010. The US government cut its forecasts for global wheat production as Russia suffers its worst drought in decades. Russia has seen 10 million hectares (25 million acres), or a quarter of arable land destroyed in its worst drought on record. AFP PHOTO / MIKHAIL MORDASOV
Vágólapra másolva!
Újdelhi a háború ellenére is szívesen kereskedik Moszkvával, és az orosz olaj legnagyobb felvásárlója lett. Nem meglepő, hogy az indiai kormány az elszabadult élelmiszer-inflációt az olcsó orosz búza importjával kompenzálja.
Vágólapra másolva!

India jelenleg tárgyalásokat folytat Oroszországgal arról, hogy a világpiaci árakhoz képest kedvezményesen importáljon búzát. A Reuters szerint az intézkedés lehetővé tenné Újdelhinek, hogy megfékezze az elszabadult élelmiszer-inflációt a jövő évi választások előtt.

A dél-ázsiai országnak mindössze 3-4 millió tonna búzára van szüksége a hiány pótlásához, de India 8-9 millió tonna behozatalát fontolgatja, hogy sokkal nagyobb hatást gyakoroljon az árakra.

Moszkva jelezte, hogy hajlandó kedvezményt adni a búza árából – árulta el egy tisztviselő a Reutersnek. Egy kereskedő pedig azt mondta, hogy a világ legnépesebb országa 25-40 dolláros tonnánkénti árengedményt szerezhet Oroszországtól. Végső döntés hetek múlva várható, a kereskedelmi minisztérium szóvivője pedig nem kívánta kommentálni az értesüléseket. Indiában júliusban 7,4 százalék volt a pénzromlás mértéke éves szinten, azonban az élelmiszer-infláció 2020 január óta nem látott szintre, 11,5 százalékra emelkedett.

Egy orosz farmer aratás után lapátolja a búzát földjén (korábbi felvétel) Forrás: AFP/Mikhail Mordasov

A zöldségek 37,3 százalékkal, a fűszerek 21,6 százalékkal, a gabonafélék 13 százalékkal, a tejtermékek 8,3 százalékkal lettek drágábbak az előző hónapban. Az Indiai Központi Bank 2–6 százalékos inflációs célt tűzött ki maga elé, de az élelmiszer-drágulás megállítása a jövő évi választások miatt egyre sürgetőbb a kormánynak.

A búza nagykereskedelmi ára a dél-ázsiai országban két hónap alatt 10 százalékkal nőtt, és augusztusban héthavi csúcsra emelkedett a korlátozott készletek miatt.

A kormány tárolóiban 28,3 millió tonnát raktározták augusztus elején, ami 20 százalékkal kevesebb a tízéves átlagnál. A világ legnépesebb országa tavaly az alacsonyabb termés miatt betiltotta a búzaexportot, és idén várhatóan legalább 10 százalékkal marad el a termés Újdelhi becslésétől. India az orosz–ukrán háború kirobbanása után a jó áron vásárolt orosz olaj legnagyobb felvásárlója lett, amit aztán feldolgozva exportál, így szép haszonra tesz szert.

Újdelhi nem ítélte el Moszkvát a fegyveres konfliktus miatt, mivel a két ország között szoros gazdasági, kereskedelmi és politikai kapcsolat alakult ki az elmúlt évtizedekben: Oroszország az ázsiai ország legnagyobb haditechnikai beszállítója, és az indiai gyógyszeripari termékek egyik legnagyobb piacának számít. Az indiai külügyminiszter többször is kijelentette, hogy saját országa energiaszükségleteit helyezik előtérbe, így aztán nem meglepő, hogy a búzaimportot is fontolgatják.