Döbbenetes: olyan, mintha Kínában már megoldották volna az időutazást

időutazó dimenzió kapu Kedvenc időutazóink 2018-ból: mindent láttak, ami hihetetlen
Vágólapra másolva!
Kína a világ harmadik legnagyobb területű országa, és a két legtávolabbi pontja között 5200 kilométer távolság van. Ebből egyenesen következne, hogy több időzónára oszlik az ország, de Kínában más megoldást választottak.
Vágólapra másolva!

Noha Kína majdnem olyan széles, mint az Egyesült Államok kontinentális része, az egész ország hivatalosan egyetlen időzónában, a pekingi idő szerint működik.

Az azonos időzónából és a hatalmas távolságokból érdekes anomáliák adódnak.

Egyes országrészekben adott napokon a nap csak délelőtt 10 órakor vagy akár később kel fel.

Az emberek délután 2 óra után esznek ebédet, de van, ahol a déli ebéd csak 4 óra után kerül az asztalra.

Vagyis, miközben a nap eltérő időpontokban kel fel az ország egyes részein, aközben az idő nem igazodik a nap ciklusához.

Az egyetlen időzóna miatt a nap eltérő időpontokban kel fel az ország egyes részein Forrás: zibik/pixabay.com

Ez azt is eredményezi, hogy reggel 7 órakor egyes városokban világos van, míg más részein az országnak még csillagos az égboltja - írja a Promotions.hu.

Érdekes, hogy különböző etnikai csoportok, például az ujgurok, hajlamosak két órával előbbre állítani az óráikat, hogy jobban illeszkedjenek a nap ciklusához. Mindeközben az ott élő han kínaiak, akik Kína legnagyobb etnikai csoportjához tartoznak, általában a pekingi időt követik.

Az 1900-as évek elején még öt időzóna volt az ázsiai országban. Azonban a kommunista hatalomátvétel után Mao Ce-tung kijelentette, hogy egy országnak egy időre van szüksége, és eltörölte a zónákat, és a pekingi időzóna maradt egészen napjainkig.