Így úszta meg sértetlenül a hawaii erdőtüzeket a maui csodaház

hawaii erdőtüzek, erdőtűz, csoda, ház, Maui
An aerial image shows a red roofed house that survived the fires surrounded by destroyed homes and buildings burned to the ground in the historic Lahaina in the aftermath of wildfires in western Maui in Lahaina, Hawaii on August 10, 2023. Embattled officials in Hawaii who have been criticized for the lack of warnings as a deadly wildfire ripped through a town insisted on August 16 that sounding emergency sirens would not have saved lives. At least 110 people died when the inferno levelled Lahaina last week on the island of Maui, with some residents not aware their town was at risk until they saw flames for themselves. (Photo by Patrick T. Fallon / AFP)
Vágólapra másolva!
Miközben a Hawaii-szigeteken pusztító erdőtüzek Maui szigetét pokollá, Lahaina történelmi várost (a szigetek egykori fővárosát) pedig hamuszínű pusztasággá változtatták, egy ház a tulajdonosok szerencsés javítási munkálatainak köszönhetően a csodával határos módon teljesen sértetlen maradt.
Vágólapra másolva!

A Maui-sziget Lahaina városában található 4 millió dolláros családi ház tulajdonosai elárulták, hogy a "csodaházukon" végzett apró módosítások segítettek abban, hogy az épségben megmeneküljön a pusztító erdőtüzek során. A tulajdonos házaspár, Dora Atwater Millikin és férje, Dudley Long Millikin III most felfedték a mentőnek bizonyult felújításaikat – írta meg a Daily Star.

A vörös bitumen tetős ingatlanról készült felvétel vírusként terjed az interneten, ahogy egymaga színes és üde foltként kitűnik a fekete pusztaságban. A légi felvételek megjelenése óta összeesküvés-elméletek tucatjai láttak napvilágot a házról, sokan ugyanis nem tudják elhinni, hogy sértetlenül megúszható volt ez a természeti csapás. Vannak akik photoshoppal módosítottnak, vagy a mesterséges intelligencia által generáltnak vélik az ingatlanról és környékéről készült fotókat.

Légi felvétel a csodaházról Forrás: AFP/Patrick T. Fallon

De a szkeptikusok gyorsan elhallgattak, miután Millikinék megerősítették, hogy otthonuk ellenállóképességének nagyon is racionális magyarázata van.

Az idős házaspár csupán néhány, ámde végül kulcsfontosságúnak minősülő változtatást hajtott végre az ingatlanon,

amelyek aztán a sors különös fintora nyomán épségben tartották azt a tűzvész után.

"Ez egy 100 százalékban fából készült ház, vagyis szó sincs arról, hogy teljesen tűzállóvá tettük volna" – mesélte az asszony.

A házaspár azonban nemrégiben lecserélte a rendkívül gyúlékony aszfalt tetőszerkezetét egy nagy vastagságú bádogtetőre. Emellett visszavágták a házat körülvevő fákat és bokrokat, hogy csökkentsék a termeszek fertőzésének kockázatát. A házaspár elmondása szerint egyiket sem a tűzvédelemre való tekintettel tették, de ezek hozzájárultak a házuk épségben maradásához. Ők egyébként pont Massachusetts-ben voltak családlátogatáson, amikor a tűz csaknem két héttel ezelőtt fellángolt.

Az erdőtüzek augusztus 8-án kezdődtek Maui szigetén, és több napig tartott a megfékezésük. Egyes becslések szerint a természeti csapás 114 ember életét követelte és több ezer épületet pusztított el. Ennek oka állítólag az lehetett, hogy a leszakadó, feszültség alatti elektromos vezetékek lángra lobbantották a száraz aljnövényzetet, ahonnan a nagy szélben a tűz rendkívül gyorsan terjedt. A szél által keltett lángokat a viharos időjárás még inkább felkorbácsolta, miközben a fehér, forró fadarabok a tetőkön landoltak, és gyorsan pokollá változtatták az épületeket.

Maui a Hawaii-szigetcsoport második legnagyobb szigete, területe 1883 négyzetkilométer. A tűzvész legsúlyosabban Lahaina városát, és környékét érintette. A város az egykori Hawaii Királyság fővárosa volt, a történelmi települést a Mauira látogató évente 2 millió turista túlnyomó többsége felkeresi.