Van egy város, ahol soha nem járhat belső égésű motorral hajtott autó

Zermatt, elektromos autó
A közlekedés Zermatt városában
Vágólapra másolva!
Annak érdekében, hogy megelőzzék a légszennyezést, amely elhomályosíthatná a városból a Matterhorn hegységre nyíló kilátást, a svájci Zermatt városát kezdettől fogva belső égésű motorral hajtott autók nélküli övezetté nyilvánították.
Vágólapra másolva!

Itt szinte minden jármű akkumulátoros és teljesen zajtalan. Az elektromos járművek a helyi kereskedelemben engedélyezettek.

A svájci Zermatt egy csak nagyon nehezen megközelíthető város, vezetése ugyanis úgy döntött, hogy határain belülről kitiltja a motorizált járműveket, a városba és onnan kifelé pedig csak egyetlen út van.

A városkában tilos személygépkocsit tartani, és még a benzinüzemű járműveket is kitiltották a településről.

A városban élőknek ha távolabbi helyre utaznának hozzáférést kaphatnak egy egyedi építésű, a környéken készített apró autóhoz.

A közlekedés Zermatt városában Forrás: Wikipedia

Zermatt utcáit és útjait létrejöttekor úgy építették fel, hogy azokról később kiderült, túl szűkek az autókhoz. A lakosok amúgy sem akarták, hogy a járművek az utcáikon száguldozzanak, ehelyett inkább a gyaloglásra és a tömegközlekedési eszközökre hagyatkoztak.

A síparadicsom minössze egyetlen "keskeny és kanyargós" úton engedi be a nagy összegű díjat fizető autósokat, és akkor is csupán a város határáig, ami azt jelenti, hogy a legtöbben a városba és a szomszédos területre közlekedő vonatjáratokra hagyatkoznak. A szigorú szabály alól némi engedményt csupán az építkező cégek és a taxisok kaptak.

Ha egy magánszemélynek mégis nagy szüksége lenne egy járműre, annak kormányzati engedélyt kell kérnie, és abban a ritka esetben, ha jóváhagyják, a kormány tervezi meg és juttatja el hozzá ezt az autót. Az elmúlt két évtizedben a svájci területen mindössze 520 autót hagytak jóvá, amelyek inkább hasonlítanak "tejeskocsira", mint hagymonyos személyautókra.

Forrás: Daily Star