Egy ismeretlen vietnámi autógyártó már többet ér, mint a Ford és a BMW

vietámi elektromos autó
Hanoi, 2023. augusztus 17. VinFast elektromos autó a vietnami fővárosban, Hanoiban 2023. augusztus 17-én. Az elektromos járműveket gyártó vietnami társaság részvényeit augusztus 15-én vezették be a New York-i elektronikus tőzsdére, a Nasdaqra, és a tőzsdei értéke elérte a 85 milliárd dollárt, szemben a Ford 48 és a General Motors 46 milliárd dolláros értékével. MTI/EPA/Luong Thai Linh
Vágólapra másolva!
Egy szinte semmiből érkező, alig ismert vietnámi autógyártó akkora sikerrel lépett be az amerikai tőzsdére, hogy az első kereskedelmi napja után a piaci értéke lenyomta a Fordot és a General Motorst.
Vágólapra másolva!

Kedden kezdődött meg a kereskedés az amerikai tőzsdén a vietnámi VinFast elektromos autókat gyártó vállalat részvényeivel. A cég pedig akkora sikerrel nyitott, hogy az első kereskedési napja végén a piaci értéke olyan óriásokat szorított maga mögé, mint a Ford, a General Motors, a BMW vagy a Volkswagen.

A VinFast részvénye 37,06 dolláron zárt kedden, 270 százalékkal magasabban a kezdeti nyilvános részvénykibocsátás (IPO) árfolyamánál, amely 10 dollár volt.

A 22 dolláros keddi nyitóárfolyamot pedig 68 százalékkal haladta meg a nap végén.

VinFast elektromos autó a vietnami fővárosban, Hanoiban 2023. augusztus 17-én Forrás: MTI/EPA/Luong Thai Linh

Ennek eredményeként a vállalat 85 milliárd dolláros piaci értékkel zárta az első napját a tőzsdén, vagyis az értéke számos nagy autógyártót maga mögé szorított. Összevetésképpen, a BMW és a Volkswagen értéke 69 milliárd dollár körül mozgott, míg a Ford és a General Motors értéke 48, illetve 46 milliárd dollár volt.

A piaci érték tekintetében továbbra is a Tesla a globális éllovas, 739 milliárd dollárral, de a kínai BYD is előzi még a VinFastet, 93 milliárd dolláros értékkel.

Nagy kérdés, hogy a következő napokban és hetekben miként teljesít majd a VinFast részvénye, ugyanis szerdán már jött is egy negatív korrekció az árfolyamban. A részvény szerdán 18,75 százalékos mínuszban, 30,11 dolláron zárt.

Ezzel a szerdai kereskedési nap végén a cég piaci értéke 82,78 milliárd dollár volt.

VinFast elektromos autóbusz a vietnami fővárosban, Hanoiban 2023. augusztus 17-én Forrás: MTI/EPA/Luong Thai Linh

A 2017-ben alapított VinFast egyébként a vietnámi autógyártó konglomerátum, a Vingroup tulajdonában van.

Forrás: CNBC