44 milliárd forintnál is több lehet a brit légi közlekedési káosz kárértéke

Repülők a londoni Heatrow reptéren
Vágólapra másolva!
Legalább 100 millió font költséget jelenthet a légitársaságok oldalán a minapi káosz a brit légiközlekedésben.
Vágólapra másolva!

A Guardian Willie Walish, a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség igazgatójának közlése alapján azt írja, hogy a légi cégeknek

legalább 100 millió font többletkiadást jelent a brit légiközlekedés hétfői összeomlása. Ez óriási szám, nagyjából 44 milliárd forint.

Walsh korábban a British Airways vezérigazgatója volt, jelenleg pedig a legnagyobb iparági szövetség élénb áll. Adataik szerint a hétfői lefagyás óta már 1100 járatot kellett törölni, ami több tízezer légi utast érintett. Szerinte a keletkezett kár - ami nem várt kiadásokat jelent a légi cégek oldalán - el fogja érni ezt az összeget a végső értékeléskor.

Repülők a londoni Heatrow reptéren (illusztráció) Forrás: NurPhoto via AFP/Artur Widak/NurPhoto/Artur Widak

Az összeomlás miatti káosz ugyanakkor még napokig eltarthat. A mögöttes ok a légi forgalmi irányítás központi meghibásodása, ami már hétfőn több száz járat késését eredményezte, amik az Egyesült Királyságból indultak vagy oda érkeztek. A járattörlések érintik a budapesti reptér forgalmát is.

A Világgazdaság Mark Harper brit közlekedésügyi minisztert idézi, aki szerint napokig tarthatnak a fennakadások az országba érkező és az onnan induló járatok esetében. A miniszter igyekezett mindenkit megnyugtatni, a kormány szerint a technikai problémát nem kibertámadás okozta. Harper azt tanácsolta az utasoknak, hogy olvassák el a légi közlekedési hatóság útmutatásait, hogy tisztában legyenek a fogyasztói jogaikkal.