Hatalmas bevételei vannak a Booking.com-nak

booking.com, szállásfoglaló oldal
Booking.com
Vágólapra másolva!
A magyarországi botrány csak porszem a gépezetben, a Booking Holdings bevételéből bőven futja még az esetleges bírságokra is. A vállalat helyzete nemzetközi szinten kifejezetten stabilnak mondható.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo megírta, a Booking.com jókora botrányt kavart a magyarországi szállásfoglalási piacon, miután a mai napig jelentős összegekkel tartozik hazai szállásadóknak, és még a csőd rémképe is felmerült a társasággal kapcsolatban.

Ettől függetlenül a Booking Holdings nemzetközi szinten jól menedzselt és a részvényeseit kényeztető cég benyomását kelti. A 220 országban dolgozó, online szállásfoglalási, utazási és jegyvásárlási szolgáltatásokat nyújtó amerikai vállalat a teljes szektort súlyosan érintő koronavírus-járványból is talpra állt, s a 2020. tavaszi 1259 dolláros részvényárfolyamát az utazások iránti robbanásszerűen növekedő igényeket kihasználva azóta 3226 dollárra növelte.

A vállalat tíz napja közzétett, második negyedévről szóló gyorsjelentése is markáns előrelépést mutat.

A Booking.com felületén lebonyolított tranzakciók összértéke a tavalyi bázist 15 százalékkal meghaladva, 39,7 milliárd dollárra ugrott.

A cég ügyfelei 268 millió napra béreltek szobát, ez 8,8 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

Erős második negyedéves eredményeket produkált a Booking Holdings Forrás: Booking.com

A dinamikus bővülés a Booking Holdings pénzügyeire is jó hatással volt: az április–júniusi időszak teljes bevétele 27,8 százalékos plusszal elérte az 5,462 milliárd dollárt. Ezzel párhuzamosan a kiadásaik csupán 15 százalékkal, 3,789 milliárd dollárra nőttek. A feszes gazdálkodás 50 százalékkal megugró, 1,29 milliárd dolláros adózott nyereséget eredményezett a második negyedévben - írja a Világgazdaság.

Glenn Fogel, a Booking Holdings vezérigazgatója szerint a 114 milliárd dolláros piaci értéket képviselő cégnek a most zajló turisztikai csúcsszezon rekordot hozhat a Booking számára a harmadik negyedévben.

További részleteket ide kattintva olvashat.

Összeül a parlamenti albizottság

A Fidesz az Országgyűlés turisztikai albizottságának összehívását kezdeményezi keddre a Booking szállásközvetítő cég "pénzvisszatartási botránya" miatt - ezt Szatmáry Kristóf, a Fidesz-frakció vállalkozásfejlesztési kabinetjének vezetője közölte augusztus 14-én.

A politikus az MTI-nek küldött közleményében azt írta: a szállásközvetítő multicég továbbra is visszaél erőfölényével, és kiszolgáltatott helyzetben tart több ezer magyar vállalkozást.

A felháborító eset nem maradhat következmények nélkül

- hangsúlyozta.

A közlemény szerint a parlamenti albizottság ülésére várják a Gazdasági Versenyhivatal, a Magyar Turisztikai Ügynökség és a fogyasztóvédelmi hatóság képviselőit, hogy adjanak pontos képet a helyzetről és a lehetséges válaszlépésekről.