Óriási banki baki: pénzhez jutottak ATM-ekből azok is, akiknek nem volt a számlájukon

Dublin,,Ireland,-,November,5,,2019:,Emblem,Of,Bank,Of dublin ireland,dublin,city,financial,bank of ireland,irish,sign,
fizetőeszköz pénz Írország bank
Dublin, Ireland - November 5, 2019: Emblem of Bank of Ireland.
Vágólapra másolva!
Nem mindennapi technikai hiba rémisztethette meg egy pénzintézet vezetőit, ugyanakkor tehette boldoggá - ha csak rövid időre is - a bank ügyfeleit. A Bank of Ireland mobilalkalmazásában ugyanis állítólag egy olyan hiba állt elő, aminek nyomán azok is pénzt tudtak átvezetni digitális számlájukra, akiknek nem volt pénz a banknál vezetett betéti - vagyis nem hitel - folyószámlájukon.
Vágólapra másolva!

A technikai hiba lehetővé tette azt, hogy azok az ügyfelek is pénzt vezessenek át digitális számlájukra - például Revolut-számlára -, akik nem rendelkeztek elegendő fedezettel ahhoz. Egyes értesülések szerint van, akinek 1000 eurót is sikerült átvezetnie ilyen módon, majd a pénzt minden további nélkül ki tudta venni egy ATM-ből.

Az Independent.ie több cikkben számolt be a nem mindennapi esetről. Az oldalukon megtekinthető videókon látni, hogy egyes ATM-ek előtt hosszú sorok alakultak ki, ahogy az emberek szerettek volna a hibát kihasználva pénzhez jutni.

További érdekes fejleményt jelent az ügyben, hogy a Bank of Ireland ugyan elismerte a hibát, de azt állította, 500 eurónál többhöz senki sem juthatott hozzá ilyen módon, tekintve, hogy a központi készpénzfelvételi limitösszeg napi 500 euró. Ennek ellenére többen állítják: ennek a duplájával csapolták meg valamelyik készpénzautomatát.

A kialakuló sorok miatt rendőröket kellett kirendelni több ATM-hez, ahogy az egy Dundalk városában készült felvételen is látható:

Kiderült: a hiba az elektonikus rendszerben még kedden keletkezett, és bár pontos természete még nem tisztázott, érintette a bank mobilalkalmazását és az online banki portált is. A Bank of Ireland azt állította, a hibát kijavították, és jelezték: minden, jogosulatlanul felvett pénzösszeget levonják az ügyfelek számláiról.

Az ügy már most óriási vihart kavart, a legújabb hírek szerint az ír pénzügyminiszter is megszólalt az ügyben, aki magyarázatot vár arra, hogyan történhetett meg ez a Bank of Ireland-nál.