Sikeresen zárult hazánk egyik legnagyobb mezőgazdasági gazdaságszerkezeti összeírása

Vágólapra másolva!
Az adatgyűjtés elsősorban a földhasználat művelési ágak szerinti jellemzőit kívánta górcső alá venni, de az állatállományra, a munkaerőre és a generációváltásra is kiterjedt.
Vágólapra másolva!
Tóth Péter, a KSH osztályvezetője, az Agrárium 2023 projektvezetője Forrás: KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2023. május 15. és július 15. között mezőgazdasági gazdaságszerkezeti összeírást hajtott végre Agrárium 2023 néven. A nagyszabású adatgyűjtés célja az volt, hogy nyomon kövesse a mezőgazdaságunk szerkezetében bekövetkezett változásokat, illetve pontos és hiteles adatokkal szolgáljon a hazai gazdaságirányítás, az Európai Unió és a gazdálkodók számára. Az összeírás két szakaszban, mintegy 74 ezer egyéni gazdaság és 11 ezer gazdasági szervezet bevonásával, teljes mértékben elektronikusan zajlott. A KSH köszöni az adatszolgáltatóknak és az összeíróknak az együttműködést.

Ahogy arról korábban mi is írtunk, az Agrárium 2023, hazánk második legnagyobb mezőgazdasági gazdaságszerkezeti összeírása. A nagyszabású adatgyűjtés az adatszolgáltatók együttműködésének, valamint az összeírók és a szervezők áldozatos munkájának köszönhetően július 15-én jelentős sikerrel zárult. A válaszadásra felkért gazdaságok 99 százaléka tett eleget adatszolgáltatói kötelezettségének, ezen belül a gazdaságok 26 százaléka önállóan, online töltötte ki a kérdőívet.

Az adatgyűjtés elsősorban a földhasználat művelési ágak szerinti jellemzőit kívánta górcső alá venni, de az állatállományra, a munkaerőre és a generációváltásra is kiterjedt, sőt idén a hivatal megkérdezte a gazdálkodókat az öntözésről, az általuk alkalmazott talajművelési módszerekről, a mezőgazdasági gépekről és berendezésekről, valamint a gyümölcsösültetvényekről is.


A KSH az összeírást országszerte mintegy 74 ezer egyéni gazdaság és 11 ezer gazdasági szervezet bevonásával, két szakaszban hajtotta végre. A kérdőíveket május 15. és 31. között online, majd június 1. és július 15. között összeírók segítségével lehetett kitölteni. Az összeírók az ország 941 településén keresték fel azokat az egyéni gazdaságokat, amelyek nem éltek az online kitöltés lehetőségével. A teljeskörűen digitalizált adatfelvételnek köszönhetően csökkentek az adatszolgáltatói és az adatfelvételi terhek, valamint az eredményközlés is gyorsabbá válik, ezáltal az első, előzetes adatokat már két hónappal az összeírást követően közzéteszi a KSH.