Ezt mindenképpen tudniuk kell a külföldre induló nyaralóknak

információs tábla, információ, valuta, gazdaság, átváltás, pénzváltó, forint, euro, dollár, font, Valutaárfolyamok, árfolyam
Budapest, 2022. szeptember 28. Valutaárfolyamok egy budapesti pénzváltó információs kijelzőjén 2022. szeptember 28-án, miután a forint napközben új mélypontra került a frankkal és a dollárral szemben. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
A nyári nyaralási szezon megérkeztével a külföldre induló nyaralók megrohamozták a pénzváltókat. Nem mindegy azonban, hogy melyik pénzváltót választjuk, ugyanis elég nagyok lehetnek a különbségek. Ráadásul lehet, hogy nem is az a legkedvezőbb megoldás, ha itthon váltunk külföldi valutát, mert van más lehetőség is.
Vágólapra másolva!

A különböző valutaárfolyamok meghatározására nincs jogszabályi előírás, a váltók viszonylag szabad kezet kapnak. Emiatt nem túl jó ötlet az első utunkba akadó helyen rögtön beváltani a forintunkat.

Alapvető, hogy

a pályaudvarok és a forgalmas csomópontok környékén felbukkanó gyanús "kereskedőket" érdemes kerülni, akiknek látszólag fantasztikus ajánlatuk van, csak közben esetleg hamis eurót, dollárt adnak, vagy papírpénzt is dugnak a bankjegyek közé.

A Növekedés.hu munkatársai bejárták a fővárost, és több legális valutaváltót is felkerestek, hogy összehasonlítsák a különböző átváltási árfolyamokat.

A „teszt" napján a dollár középárfolyama 337,2 forint volt, az euróé pedig 368,9. A budai Mammut bevásárlóközpont egyik népszerű váltójánál egy euró 386 forintba került, aki viszont az uniós fizetőeszközt eladni akarta, annak eurónként 356 forintot adtak. A dollárnál a vételi ár 325, az eladási 349 forint volt.

Ehhez képest onnan nem messze, a Margit körúti váltónál már jóval kedvezőbb árfolyamokkal találkozott, főleg az EU-s fizetőeszköznél. Egy euró itt már több mint tíz forinttal olcsóbb volt és a vételi ár is egyértelműen kedvezőbb, 367,4 forint volt.

Nem mindegy, hol váltunk valutát a külföldi nyaralásra Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Ellátogattak a Parlament környékére és a Nagykörútra is. Ezúttal ekkora kilengések nem voltak. Aznap a körúton nagyrészt a dollárt 343, az eurót pedig 375 forintért, vagyis a középárfolyamnál mindkettőt úgy hat forinttal drágábban lehetett venni. De a tapasztalat az hogy sokszor a viszonylag közeli váltók között is lehetnek több forintos különbségek.

Ugyanakkor a készpénzváltásnál nem az árfolyam az egyetlen tényező, amelyet figyelembe kell venni. A különböző szolgáltatók eltérő kezelési költségeket alkalmaznak, amelyekkel a legtöbb vevő már csak a blokk átvételénél szembesül.

Ráadásul érdemes tudni, hogy aki nagy összegben vált, az különféle kedvezményeket kaphat. A nagy vevőknek tartogatott kedvezményes árfolyam akár egységenként 10 forinttal is kedvezőbb lehet a „normál árhoz" képest.

Az MNB azonban a honlapján felhívja rá a figyelmet, hogy

külföldi utazásnál nem feltétlenül van szükség valutaváltásra.

A legtöbb helyen lehet dombornyomott bankkártyával fizetni. A bankkártyás fizetéssel még kedvezőbb árfolyamon is tudjuk kiegyenlíteni számláinkat az utazás során.

Viszont ha ezt az opciót választjuk, akkor előre jelezni kell a bankunknak, hogy külföldön leszünk. Különben, ha nem tudnak róla, akkor lehet, hogy a kockázatelemző rendszerük letiltja a kártyánkat, pusztán azért, mert a tranzakciókra szokatlan helyen kerül sor.