Hihetetlen: borravalót kért egy vásárlótól az önkiszolgáló kassza

vásárlás, bolt, önkiszolgáló kassza, kassza, fizetés, bolt, illusztráció
Hand of a man at self-service checkout in supermarket.
Vágólapra másolva!
Egy amerikai nő az egyik közösségi média platformján osztotta meg képes beszámolóját arról, milyen arcátlan megoldáshoz folyamodtak abban a vegyesboltban, ahová nemrég betért egy kávéért. Az önkiszolgáló kassza ugyanis 15-20 százalékos borravalót is kért, amellyel megköszöni neki a gyors és egyszerű "szolgáltatást".
Vágólapra másolva!

Az asszony egy frappuccinóért ugrott be a helyi vegyesboltba, de nem akarta kivárni a pénztárnál feltorlódott sort, ezért inkább az egyik önkiszolgáló kasszát választotta.

Miután azonban beolvasta a terméket, megdöbbenve vette észre, hogy

a gép a fizetési opció kiválasztása előtt azt is kérte, hogy válasszon: 15 vagy 20 százalékos borravalót kíván-e hozzáadni a végösszeghez.

Self checkout asking for a tip
by u/komkomkommer in facepalm

"Az önkiszolgáló pénztárgép borravalót kér" - fogalmazta meg egyszerűen és a tömören a posztjában az asszony.

A hozzászólók között volt, aki a kassza szemtelenségét hangsúlyozta, mások inkább az amerikai borravaló-kultúrát kritizálták, mondva, hogy "ez már túl messzire ment". Mindegyikben közös volt azonban a megdöbbenés.

Az egyik Reddit-felhasználó például ezt írta: "A vásárlónak kellene borravalót kapnia, köszönetképpen, hogy elvégzi a kasszás feladatát. Ez olyan, mint egy plusz forgalmi adó."

Egy másik hozzászóló szerint pedig nemsokára eljön a korszak, amikor be sem léphetünk a boltba anélkül, hogy némi aprópénzt ne fizetnénk le a bejáratnál.

"Ah igen, szeretnék többet fizetni ezért az amúgy is túlárazott termékért, köszönöm! Kicsit túl gazdagnak éreztem magam ma" - írta egy másik hozzászóló.

Egyöntetű a rosszallás az önkiszolgáló kasszák borravaló kérése kapcsán Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2023 Dusan Petkovic/Shutterstock. No use without permission./Dusan Petkovic

Borravaló? Minek?

Ellentétben Angliával, ahol a borravaló inkább személyes döntés, mint elvárás, az amerikai ügyfélszolgálati dolgozók általában a számlán szereplő összegen felül további 15-20 százalék kifizetését várják el a szolgáltatásukért.

Akárcsak az Egyesült Királyságban, máshol is a jó szolgáltatás jutalmáért adják a borravalót. Európa legtöbb országában teljesen természetes a borravaló, elvárt mértéke azonban már kultúránként eltérő lehet. Szokás még a szállodákban a hordárnak, a takarítószemélyzetnek is borravalót adni a fáradozásukért. Az Amerikába látogatóknak azonban a brit posta azt tanácsolja, hogy "szinte minden tranzakciós helyzetben adjanak borravalót".

Forrás: Mirror