Drámai bejelentést tett a Titant üzemeltető cég a katasztrófa után

Titan tengeralattjáró, a Titanic roncsait felfedező merülőhajó
Vágólapra másolva!
Nem indít többé kereskedelmi merülést a Titan tragédiája után az utakat szervező OceanGate Expeditions - tudta meg a Sky News.
Vágólapra másolva!

A cég honlapján tette közzé a hírt, miszerint

felfüggesztett minden kutatási és kereskedelmi tevékenységet,

miután a Titanic roncsaihoz tartó Titan merülőeszköznek a nagy nyomás miatt betört az egyik ablaka és az összes utasa meghalt. A merülőhajó kereséséről és a tragédiáról az Origo is írt.

A döntés azért is lehet meglepő, mert a cég nemrég még legalább további két merülést tervezett a Titanic roncsaihoz 2024-ben - bár ez azzal is magyarázható, hogy az OceanGate akkor még nem frissítette a weboldalát a katasztrófát követően.

A Titan tengeralattjáró, a Titanic roncsaihoz való merüléshez használt hajó Forrás: Oceangate

Egy héttel ezelőtt kutatóbúvárok rátaláltak a Titan roncsaira és az utasainak a holttestére.

Az ügyre kirendelt szakemberek és hatóságok továbbra is vizsgálják a baleset okát,

azt azonban már lehet tudni, hogy a cég egy elbocsátott alkalmazottja korábban már vetett fel aggályokat a Titan merülésével kapcsolatban.

Egy másik iparági szakértő, William Kohnen is aggodalmának adott hangot még a tragédia előtt, ő konkrétan azt kifogásolta, hogy a Titan kivitelezését nem ellenőrizte egy független harmadik fél, továbbá arra is figyelmeztette az OceanGate-et, hogy egyetlen negatív esemény semmissé teheti a 40 éve tartó irigylésre méltó sikerszériáját.

A Titanon utazott Hamish Harding brit milliárdos, Shazhzada Dawood pakisztáni üzletember és 19 éves fia, Suleman (aki épp egy Rubik kocka rekordkísérletére készült, és az eredeti tervek szerint nem is ő merült volna le a Titanichoz), valamint a Titanic-szakértő Paul-Henri Nargeolet, és a Titant üzemeltető OceanGate vezérigazgatója, Stockton Rush.

Forrás:Sky News