Száz évre elég a világ elektromos autóihoz az, amit most találtak

bánya, bányászat, anyag, ipar, termelés, nyersanyag, nyersanyag kitermelés, illusztráció
workers discussing on going job
Vágólapra másolva!
A Norvégiában felfedezett foszfát kőzetlelőhely annyi ásványi anyagot tartalmaz, hogy az akkumulátorok és a napelemek iránti globális keresletet a következő 100 évben kielégítheti.
Vágólapra másolva!

Hatalmas mennyiségben találtak foszfátkőzetet Norvégiában. A ritka kőzet nagy koncentrációban tartalmaz foszfort, amely kulcsfontosságú összetevője az olyan zöld technológiáknak, mint például az elektromos autók. Európában azonban problémát okoz a beszerzése, mivel olyan országokból importálják azt a kontinensre, mint például Kína, Szíria vagy Irak.

A ritka kőzet nagy koncentrációban tartalmaz foszfort Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2021 Aussie Family Living/Shutterstock. No use without permission./Aussie Family Living

A Norge Mining azt nyilatkozta az Euractivnak, hogy a 4500 méter mélyre tervezett érctelep elméletileg képes lenne kielégíteni a globális keresletet a következő évszázadban.

Az első nagy bánya akár már 2028-ban megkezdheti a működését.

A bányászati terveket az Európai Nyersanyag Szövetség támogatja, azonban a helyi konzultációk még folynak a termelés lehetséges megkezdéséről.

A címlapi kép illusztráció!