Van egy ország, ahol a fiatalok inkább hazamennek főállású gyereknek szüleikhez

hong kong visszacsatolásának 20. évfordulója
Hongkong, 2017. június 28. Munkások vörös szőnyeget fektetnek le Hongkong belvárosában Hszi Csin-ping kínai államfő látogatására készülve 2017. június 28-án. Hszi Csin-ping másnap érkezik Hongkongba az első női kormányzó, Carrie Lam beiktatására és a volt brit koronagyarmat, Hongkong Kínával való újraegyesülésének 20. évfordulója alkalmából rendezendő ünnepségre. Kína különleges igazgatású, 263 szigetből álló területét 1997. július 1-jén csatolták vissza az anyaországhoz. (MTI/AP/Andy Wong)
Vágólapra másolva!
Egyre súlyosabb méreteket ölt Kínában is a túlhajszoltság, ezért a kínai fiatalok közül sokan úgy döntenek, hogy szüneteltetik, sőt, esetleg végleg feladják a karrierjüket, és visszaköltöznek a családi fészekbe, így keresve menedéket a munkahelyi stressz elől.
Vágólapra másolva!

A munkahelyi kiégés már számos országban kezd egyre súlyosabb problémává válni. Nincs ez másként Kínában sem, ahol egyre nagyobb számban jelennek meg olyan fiatal munkavállalók, akik feladják ígéretes, ám lélekölő karrierjüket, és sorra költöznek vissza a szülői családi fészkekbe.

A jelenség leginkább az informatikai szektorban figyelhető meg. A BBC cikkében egy 29 éves kínai nő, a Pekingben élő számítógépes játékokat tervező Julie példáján keresztül mutatták be, hogy mennyire rossz már a helyzet.

Julie ugyanis jól fizető biztos állását adta fel azért, hogy inkább hazamenjen és főállású gyerekké váljon ismét.

Ez azt jelenti, hogy egész nap otthon van, elmosogat, főz a munkában lévő szüleinek és elvégzi az egyéb házimunkákat. Cserébe nincs stressz, nincs felső nyomás a főnökök részéről és túlórázni sem kell.

Egyre több kínai fiatal megy haza főállású gyereknek a szüleihez Forrás: MTI/EPA/Jerome Favre

Bár Julie nem fogadta el a szülei által felajánlott havi apanázst, kétezer jüant (94 ezer forintot), kiadásait így is az idős házaspár fedezi. Korábban 16 órás műszakokban dolgozott játékfejlesztőként, ami teljesen kiégette. A nő saját magát úgy jellemezte, hogy egy két lábon járó hulla volt minden nap. Ebből lett elege és most próbál szünetet tartani, amíg nem talál egy jobb állást.

A főállású gyermekek egy folyamatosan növekvő társadalmi réteget képeznek Kínában.

Ebbe a körbe ugyanakkor nemcsak a munkától megcsömörlöttek, de az állástalanok is beletartoznak. Kínában a statisztikai adatok szerint a 16 és 24 év közötti fiatalok mintegy 21,3 százaléka munkanélküli - írja a Világgazdaság.

Kínában megszokott dolog a munka és magánélet közötti egyensúly felborulása. Ez főleg a 30-as éveikben járó munkavállalókra igaz, akik emellett rettegnek a „35-ösök átkától" is, azaz attól az elterjedt gyakorlattól, hogy a kínai cégek az idősödő munkavállalókat fiatalokra cserélik, mondván, azok jóval olcsóbbak.

További részleteket ide kattintva olvashat.