Elindult a verseny az iskolakezdésért

iskola, tanévkezdés, 2017
Az iskolatáska a felszerelés a legjelentősebb tétel a tanévkezdéskor
Vágólapra másolva!
Lassan itt az augusztus, és bár a diákok még javában élvezik a nyári szünetet, hamarosan újra az iskolapadban ülnek majd, és a szülők feje már most fájhat az előttük álló tanszervásárlás miatt. Az egyetemekre bejutott hallgatók pedig megünnepelhették, hogy felvették őket, most azonban kezdődhet az albérletkeresés. Kicsi vagy nagy a gyerek, az iskolakezdés anyagi terhet jelent a családoknak, de jobban jár, aki idén sem feledkezik meg az egészségpénztárról - hívja fel a figyelmet közleményében a BiztosDöntés pénzügyi portál.
Vágólapra másolva!

Augusztusban már nem tudunk úgy elmenni egy szupermarketbe, hogy az áruház bejáratánál ne a halmokban álló tanszerek látványa fogadjon. Az áruházláncok idén is nagy erőkkel készülnek az iskolakezdésre.

Idén kiemelten fontos szerepe lesz annak, hogy milyen áron szerezhetők be a tanszerek, hiszen a magyarok igencsak árérzékenyek.

A Lidl már bejelentette, hogy számos terméket, köztük színes ceruzákat, rajzlapokat, temperákat, festékeket, vonalzókat és körzőket

tavalyi áron kínál a vásárlóinak, és feltehetően a többi áruház is komoly akciókkal készül az iskolakezdésre.

Már megkeződött a tanévkezdést felvezető időszak Forrás: Photononstop/Catherine Delahaye / Photononstop/Catherine Delahaye

A tanévkezdés azonban ettől függetlenül is komoly anyagi terhet ró a családokra. Összességében az 50 ezer forintot is meghaladhatja az iskolakezdés költsége gyermekenként, csak az év elején, a ruhákat nem számítva – mutat rá Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Még nagyobb kiadással néznek szembe az egyetemi hallgatók szülei.

Nekik a kollégiumi díj vagy az albérlet, illetve adott esetben a tandíj jelent nagyobb anyagi megterhelést.

A legjobban a kollégiumba bejutó hallgatók járnak, de a helyekért komoly küzdelem folyik. A kollégiumokban tavaly a diákok mindössze ötöde fért el. Az albérlet viszont százezres nagyságrendű kiadást is jelenthet, mint ahogy a tandíj is.

Az egészségpénztárral több tízezer forintot spórolhatunk

Az egészségpénztárral akár 12-17 százalékot is spórolhatnak a szülők a tanévkezdéssel kapcsolatos kiadásokon.

A beiskolázási támogatás egy önsegélyező szolgáltatás, amelyet a legtöbb egészségpénztár kínál a tagjainak, mégis kevesen használják. Pedig a pénztári megtakarításukból évente akár a minimálbér összegét is elkölthetik a gyermekük iskoláztatásával kapcsolatos költségeinek fedezésére.

Az egészségpénztárba befizetett összeg 20 százaléka, legfeljebb 150 ezer forint visszaigényelhető a személyi jövedelemadóból.

Ez tehát egy állami támogatás, amelyet adó-visszatérítés formájában igényelhetnek az egészségpénztári tagok. A pénztár költségét is figyelembe véve tehát 12-17 százalékot takaríthatnak meg minden pénztárból fedezhető kiadásukon – foglalja össze Gergely Péter.

Így működik a beiskolázási támogatás

A beiskolázási támogatás keretében az óvodás és iskolás gyermekük tanévkezdésével kapcsolatos költségeket számolhatják el a szülők számlák alapján. Főiskolás gyermekeknek a kollégiumi, albérleti díját, tandíját és egyéb térítési díjait (például pótvizsgadíj) fizethetik innen.

Az erre használható keretösszeg 2023-ban 232 ezer forint gyermekenként. Így átlagos pénztári költséget figyelembe véve nagyjából 245 ezer forintos pénztári befizetéssel közel 50 ezer forintot spórolhatnak gyermekenként.

Az egyetemistáknak is segíthet a beiskolásázi támogatás Fotó / Shutterstock

Arra viszont figyelni kell, hogy csak azok a számlák számolhatók el, amelyeket a tanévkezdés előtt 15 napon belül, illetve a tanév vége után 15 napon belül állítottak ki. Tehát az augusztus 15. és következő év június 30. között kiállított számlák elszámolhatók. Lényegében a szűken vett nyári szünetben nem vásárolhatnak.

Felsőoktatásban tanuló hallgatóknál, ha számlát nem kapnak, akkor a szerződést kell bemutatni, amelyhez mellékelni kell a befizetést igazoló dokumentumot is.

A vásárlásra a legalább a 180 napja az egészségpénztárban tartott egyenleg használható – ez minden önsegélyező szolgáltatás esetén előírás. A számlákat pedig a kiállításuk dátumát követő 120 napon belül kell elszámolni.

Ki tudja kihasználni az egészségpénztár által nyújtott lehetőséget?

Idén azok az egészségpénztári tagok tudják igénybe venni a beiskolázási támogatást, akiknek már van 180 napos egyenleg az egészségszámlájukon, illetve lesz, mire a számlák elszámolásához nyitva álló 120 nap letelik.

Érdemes ennek érdekében folyamatosan, de akár eseti jelleggel is befizetni a pénztárba.

Ha költünk is a számlánkról közben, akkor a legtöbb pénztár figyel arra, hogy mindig a legfrissebb befizetésből történjenek a kiadások, így biztosítva, hogy a 180 napos egyenleg minél tovább megmaradjon.

Akinek még nincs egészségpénztári számlája, annak érdemes minél előbb nyitni egyet, ehhez hasznos lehet az egészségpénztár kalkulátor. Az új tagok fél évvel a belépést követően tudják elszámolni a 120 napnál nem régebbi számláikat. Az év eleji hajráról tehát első évben lemaradnak, de év közben még vásárolhatnak, és utána minden évben spórolhatnak.