Ördögi terv: a világvége miatt akart megvenni egy szigetországot a szélhámos kriptovállalkozó

Sam Bankman-Fried released on $250 million bond after appearing in a US court Judge,New York,Sam Bankman-Fried,United States,US Magistrate Jud Square Horizontal
Sam Bankman-Fried
Vágólapra másolva!
Bár a saját vállalkozásának bedőlésére nem volt felkészülve, a világvégére nagyban készült Sam Bankman-Fried, a hatalmas botrány közepette összeomlott kriptovaluta-tőzsde, az FTX vezére.
Vágólapra másolva!

A nemrég napvilágra került bírósági dokumentumok szerint a botrányok közepette összeomlott FTX kripovaluta-tőzsde vezére, Sam Bankman-Fried aktívan készült a világvégére. Olyannyira, hogy a feljegyzések alapján azt fontolgatta, hogy

megvásárolja Nauru szigetországát, ahol ő és a közeli kollégái egy bunkerben vészelhetik át az apokalipszist.

A terv azért derülhetett ki, mert miután az FTX összeomlott, a Delaware állambeli csődbírósághoz benyújtott beadványok tartalmazták az erre vonatkozó feljegyzéseket. Ezek alapján az FTX alapítványának egyik tisztviselője és Bankman-Fried testvére részletesen kidolgozták, ők és az alkalmazottak miként tudnák túlélni a világvégét.

A feljegyzés szerint a stratégia egyik lényegi eleme volt, hogy megvásárolják Nauru szigetét (amely egy szuverén nemzetállam), speciális bunker és menedék megépítése céljából. A létesítmény olyan események ellen védett volna, melyek képesek lennének kipusztítani az emberiség 50-99,99 százalékát.

Nauru egyébként a világ legkisebb szigetországa a Csendes-óceán délnyugati részén, Ausztráliától 3000 kilométerre, észak-keletre. Lakossága kevesebb mint 11 ezer fő, akik egy 21 négyzetkilométeres területen élnek.

Az 1990-es évek végén Nauru a pénzmosások miatt vált nemzetközileg ismertté. 2002-ben aztán az Egyesült Államok pénzmosó államnak minősítette a szigetországot, ami a Bank of Nauru 2006-os bezárásához vezetett.

Innen nézve Nauru sajátos választás volt az FTX vezetői részéről. Bankman-Friedet ugyanis épp csalással és pénzmosással vádolják.

A vádiratok szerint összesen 8 milliárd dollárt csalhatott ki az ügyfelektől.

Miként arról korábban az Origo is beszámolt, Bankman-Fried a világ egyik vezető kriptotőzsdéjét hozta létre és irányította, ám

2022. november elején az egész cégbirodalom néhány nap alatt összeomlott.

A 2019-ben indult FTX november 11-én kért csődvédelmet, miután nem sikerült tőkét bevonnia, a kereskedők pedig 72 óra alatt 6 milliárd dollárt vettek ki a rendszerből. Később kiderült, hogy a vállalkozó az ügyfelek pénzét is jogszerűtlenül használta fel.

Forrást: Quartz.com