Elképesztő luxusban él Kim Dzsongun, miközben az észak-koreaiak éhen halnak

Észak Korea alapításának 73. évfordulója  
 KIM Dzsong Un
This picture taken on September 8, 2021 and released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on September 9, 2021 shows North Korean leader Kim Jong Un (C) taking part in celebrations to mark the 73rd founding anniversary of North Korea in Pyongyang. (Photo by - / KCNA VIA KNS / AFP) / South Korea OUT / ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS / THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE --- /
Vágólapra másolva!
2023 tavaszára Észak-Koreában újra súlyos élelmezési válság alakult ki. Bár a latorállam hivatalosan nem ismeri el, de több jel utal arra, hogy a lakosságot az 1990-es években látott éhínség fenyegetheti. Kétrészes cikkünk első részében részletesen írtunk arról, hogy mi vezetett idáig, és arról, hogyan étkezik egy észak-koreai állampolgár, függően attól, hol és  a társadalom melyik rétegéhez tartozik.. A második részben arról írunk, hogyan étkezik a rezsim első számú vezetője, Kim Dzsong Un. Előrebocsátjuk: a diktátor étkezési szokásai jócskán eltérnek az átlagpolgárétól.
Vágólapra másolva!

Észak-Koreában a Kim-családot és annak főbb tagjait személyi kultusz övezi (többen egyébként örökletes királyságként tekintenek az államra, ahol az első számú vezetőt szinte istenként kell tisztelni). Kim Dzsong Un - apjától eltérően - emellet nem szégyelli kimutatni, hogy luxusban él, ami igaz az otthona gasztronómiájára is. Rezidenciáján gyakori az órákon át tartó fényűző lakoma a kiválasztottak számára, a terítéken pedig szinte mindig megtalálhatók a Nyugat legdrágább termékei - köztük az átlagember számára elérhetetlen vagy egyenesen tiltott élelmiszerek is. A vezér annyira szeret enni, hogy 2014-ben (és azóta már többször is) egészségügyi okokra hivatkozva hosszabb időre szabadságolnia kellett magát (sokan kinézete miatt már a halálát sem tartották kizártnak). Mint kiderült, súlyos köszvény gyötörte, amit vélhetően a magas kalóriatartalmú étrendje, és a mozgáshiánya okozhatott, nem is beszélve arról, hogy láncdohányos.

Nézzük, hogy az elérhető információk szerint miket eszik Kim Dzsong Un!

A 2021-es felvételen Kim Dzsong Un észak-koreai vezető részt vesz az állam alapításának 73. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségeken Phenjanban Forrás: AFP/-

Sajtok

A vezető étkezési szokásainak egyik vezérfonala, hogy ha valamit szeret, akkor egészségtelen mértékben falja azt. Ilyen például az ementáli sajtot. Ez a lyukas svájci sajt leginkább édes aromájáról, gyümölcsös ízéről és megjelenéséről ismert - valamint arról a bonyolult eljárásról, amellyel készül.

Az ország vezetője ezt az ételt valószínűleg a svájci iskolai évei alatt ismerte meg.

A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (KNDK) rendszeresen küld képviselőket a világ minden tájára, hogy ott ismereteket szerezve, jobban kiszolgálják az osrszág sajtelőállítását. Például 2014-ben phenjani tisztviselők látogattak el egy francia tejipari főiskolára, hogy több finom sajtot szerezzenek be országuk (és vezetőjük) számára.

Az ementáli egy eredetileg svájci, félkemény sajt - Kim Dzsong Un egyik nagy kedvence Forrás: Shutterstock

A japán szusi

A szusi már jóval Kim Dzsong Un hatalomra kerülése előtt is kihagyhatatlan része volt az észak-koreai elit gasztronómiájának. A Kim családnak még saját szusiszakácsa is lett Kenji Fujimoto személyében, akit a második diktátor, KIm Dzsong Il vett fel a család számára..Visszaemlékezéseiben elmesélte, hogy gyerekként Kim Dzsong Un előszeretettel fogyasztotta a torroból, a tonhal zsíros részéből készült sushit.

.- idézte fel.

Az elzárkózó ország elitjének körében a szusi is népszerű Forrás: nile / Pixabay

Fujimoto 1982-ben érkezett a KNDK-ba egyéves szerződéssel, hogy szusikészítést tanítson a phenjani szakácsoknak, majd hamarosan beleegyezett, hogy hosszabb ideig maradjon, és Kim Dzsong Il közeli bizalmasává vált. A japán hírszerző ügynökségekkel történt néhány összetűzés után Fujimoto végül elmenekült Észak-Koreából. Amikor azonban 2012-ben Kim Dzsong Un átvette a KNDK vezetését, Fujimotót visszahívták - ami azt is jelentheti, hogy az észak-koreai vezető valamiféle jóindulatot tanúsít apja egykori szusiséfje iránt. A férfi 2017-ben szusiéttermet nyitott Phenjanban, és azóta is jóban van a vezetővel.

Cápauszonyleves

2015-ben, nem sokkal azelőtt, hogy végleg visszatért Észak-Koreába, Kenji Fujimoto a Daily Mailnek beszélt a vezető étkezési szokásairól. Elmondta, hogy részt vett egy extravagáns banketten, amelyen Kim Dzsong Un is jelen volt, és amely némi betekintést engedett abba, hogy a diktátor milyen finomságokat kedvel. Többek között cápauszonyleves is szerepelt az étlapon.

A séf elárulta, hogy a bankett során Kobe steaket is evett, amely a világ egyik legdrágább marhahúsából készül. Ahhoz, hogy a marhahús Kobe-nak minősüljön, különböző szigorú kritériumoknak kell megfelelnie, amelyek a származási helyen, a hús minőségén és a súlykorlátozásokon alapulnak.

Brazil kávé

Kim Dzsong Un az ételek mellett az italokban is szereti a luxust. A 2017-ben közzétett importadatokból kiderült, hogy 2016-ban Észak-Korea valamivel több mint 900.000 dollár értékben importált brazil kávét a vezetője és környezete számára - ez a szám majdnem 12-szerese a 2015-ös adatnak.

A kávé élettani előnyei: csökkenti a cukorbetegség kockázatát, megköti a szabadgyököket, javítja a memóriát és a kognitív képességeket Forrás: 123rf.com

Orosz vodka

Az ország vezetője rendszeresen fogyaszt alkoholos italt is, méghozzá nem is akármit: állítólag több italt rendel saját fogyasztásra, mint amennyit a legtöbb ember valaha is megiszik az életében. 2019-ben például

a hollandiai Rotterdam kikötőjében 90.000 palack orosz vodkát foglaltak le, amelyről a tisztviselők úgy vélték, hogy Phenjanba tart.

Az ENSZ egyik szankciója korábban megtiltotta a KNDK-ba irányuló luxuscikkek exportját, de az előző két évben az ország megpróbálta kijátszani a nemzetközi büntetőintézkedéseket. Korábban a tisztviselők pezsgőket, sajtokat és televíziókat is lefoglaltak. Ezúttal a vodkát egy repülőgép törzse alá rejtették. Az árukészlet címzettje állítólag maga Kim Dzsongun volt, aki katonai parancsnokaival szerette volna azt italt elfogyasztani.

Orosz vodka - a diktátor állítólag nagyon sok alkoholos italt is fogyaszt Forrás: AFP/Stefani Reynolds

Márkás pezsgők

Fujimoto azt is elárulta, hogy Kim Dzsong Un a pezsgőt is nagyon szereti, és rendszeresen fogyasztja is. A kedvence a Cristal, amiből képes egyszerre akár két üveggel is meginni.

Cristal Brut 1990 Millennium Cuvee Methuselah Forrás: Twitter

Hennessey

Kim Dzsong Il alatt Észak-Korea állítólag évente körülbelül 1 millió dollárt költött a Hennessyre, egy francia konyakmárkára, amely a KNDK-ban palackonként körülbelül 630 dollárba kerül - ez több, mint amennyit a legtöbb észak-koreai egy év alatt keres. Az idősebb Kimet gyakran látták Hennessy-t inni a világ vezetőivel tartott találkozókon, és úgy tűnik, az alma nem esett messze a fájától: Kim Dzsong Un állítólag részegen rendelte el nagybátyja két politikai segítőjének kivégzését 2013-ban.

Hennessy konyak Forrás: AFP/2019 Latin Recording Academy/Bryan Steffy

Borból is a legjobb

Kenji Fujimoto szerint Kim Dzsong Un különösen kedveli a francia borokat, és egyszer azzal dicsekedett, hogy

egyetlen éjszaka alatt 10 palack Bordeaux-i bort ivott meg..

Bár ez az állítás egy olyan embertől származik, aki azt is állítja, hogy hároméves korában kezdett el vezetni, ivási szokásait ismerve, ez a kijelentése még igaz is lehet.

Bordeaux bor Forrás: AFP/Georges Gobet

Kígyóbor

A Metro című brit bulvárlap 2014-es beszámolója szerint Kim Dzsong Un rendszeresen iszik kígyóbort is - egy olyan italt, amelynek palackjában egy döglött kobra teste van. Egyesek szerint ez növeli az ivó férfiasságát. Kim kígyóbortól való függőségét állítólag az a vágya okozta, hogy még egy gyereke szülessen feleségétől.

Forrás: mashed