Meglepő, de a világ leginkább csokifüggő országa egy kis európai állam

Csokiimádó vagy? Így készítsd el otthon a világ legfinomabb csokiját házi csokoládé
Vágólapra másolva!
Bár elsőre talán meglepő lehet, de vannak olyan hatalmas népességű országok, melyekben szinte alig fogyasztanak csokoládét. Ezzel szemben a világ leginkább csokifüggő országa egy kis európai állam.
Vágólapra másolva!

Elsőre sokaknak meglepő lehet, de nem minden kontinensen rajonganak túlságosan a csokoládéért. Míg Európa és az Egyesült Államok hatalmas csokifogyasztónak számítanak, Ázsiában inkább más édességeket kedvelnek az emberek.

A világ legnagyobb csokifogyasztója azonban Svájc, mégpedig igen jelentős előnnyel.

Az alpesi állam egy főre eső csokoládéfogyasztása 2022-ben 11,8 kilogramm volt, míg a második helyen álló USA-ban csupán 9 kilogramm. A dobogó harmadik helyét Németország szerezte meg, ahol egy lakos átlagosan 5,8 kilogrammot fogyasztott el tavaly – derül ki a Statista adataiból.

Míg az európai országok közül Franciaország (3,6 kilogramm) és Nagy-Britannia (2,9 kilogramm) is nagy csokirajongónak számít, Dél-Amerikában és Ázsiában már sokkal kevesebben fogyasztják az édességet. Brazíliában például az egy főre eső fogyasztás tavaly 1,4 kilogramm volt, míg Indiában csak 1 kilogramm, Kínában pedig ennél is sokkal kevesebb, mindössze 0,2 kilogramm.

Kiderült, mely országokban szeretik leginkább a csokoládét Forrás: Shutterstock

A statisztikák alapján az is jól látszik, hogy

Európa és az USA a csokoládétermékek nemzetközi kereskedelmében is éllovasnak számít.

Tavaly a világ legnagyobb exportőre Németország volt, több mint 1 milliárd kilogrammal. A második és a harmadik szintén két európai állam, Belgium és Hollandia lett, 594 és 482 millió kilogrammal. Az Egyesült Államok 333, míg a legnagyobb fogyasztó Svájc 132 millió kilogramm csokoládét exportált 2022-ben.

Az importőrök listáját magasan az Egyesült Államok vezeti, 746 millió kilogrammal. A második Franciaország (547 millió kilogramm), a harmadik pedig Németország (526 millió kilogramm) lett.