Rendkívüli csalássorozatra figyelmeztet a Magyar Posta: minden ügyfél érintett

adathalászat, online, bűnözés, biztonság, hekker, telefon, bűnügy, feltörés, kód, kódtörés, programozás, program, kém, hekker támadás, támadás, jelszó
Dangerous Hooded Hacker Breaks into Government Data Servers and Infects Their System with a Virus. His Hideout Place has Dark Atmosphere, Multiple Displays, Cables Everywhere.
Vágólapra másolva!
A Magyar Posta arra figyelmezteti ügyfeleit, hogy a bankkártyáik adatai és a bankszámlájukon lévő pénz is veszélybe kerülhet, ha rákattintanak azokra a káros e-mail hivatkozásokra, amelyeket csalók küldenek a Magyar Posta nevében, vagy óvatlanul adatokat adnak meg a bűnözőknek.
Vágólapra másolva!

A honlapjukon olvasható információk szerint az utóbbi időszakban ismételten megnövekedett a Magyar Posta és szolgáltatásai (pl. EMS szolgáltatás) nevében történő visszaélések száma, amelyekben cégük védjegyeit (logo) és arculati elemeit jogosulatlanul felhasználva igyekeznek megtéveszteni a lakosságot. Ügyfeleiktől egyre több ilyen bejelentés érkezik hozzájuk napi gyakorisággal.

A hamis e-mailben vagy sms-ben, illetve telefonhívásban általában csomag átvételéhez vagy nem létező nyereményjáték, promóció, esetleg fiktív jótékonysági akció kapcsán kérik a szállítási cím egyeztetését és/vagy a díj, esetleg adomány kifizetését.

Az is előfordul, hogy a lakosság által apróhirdetési portálokon feladott hirdetések kapcsán jelentkeznek a csalók magukat komoly vevőként beállítva, és az EMS postai szolgáltatás nevével visszaélve, hamis emailben vagy sms-ben próbálnak biztosítási/feladási/megbízási díjra hivatkozva adatokat és pénzt kicsalni.

Csalássorozatra figyelmeztet a Magyar Posta Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2017 Gorodenkoff/Shutterstock. No use without permission./Gorodenkoff

A levélben látható „Kattints ide", „Fizessen online" vagy „Küldje el nekem a csomagot", vagy „Erősítse meg címét", "Csomagja kézbesítésre vár, kérjük, erősítse meg a vám befizetését", illetve hasonló feliratú linkre kattintva azonban adathalász weboldalra kerül a címzett, az itt megadott adatok pedig csalók birtokába jutnak és a bankszámlán lévő pénz is veszélybe kerülhet.

Az is előfordulhat, hogy a link megnyitásával rosszindulatú, kártékony szoftvert telepítenek az ügyfél eszközére.

A Magyar Posta ezért azt kéri, hogy ha valaki ilyen gyanús e-mailt vagy sms-t kap, semmiképp ne kattintson a benne szereplő hivatkozásokra, és ne adjon meg adatokat.

Első lépésként mindig ellenőrizni kell a feladó e-mail címét vagy sms esetén a küldő telefonszámát, mert abból rögtön kiderülhet, hogy nem a Magyar Posta hivatalos elektronikus címéről (@posta.hu) vagy telefonszámáról (06-30-344-4987) érkezett a megkeresés.

Fontos továbbá, hogy a posta soha nem küld külföldi telefonszámról vagy „.com" végződésű e-mailcímről ügyfélértesítéseket.

A Magyar Posta kizárólag nemzetközi küldemények esetén a vámkezelési díjak kiegyenlítése kapcsán küld online vagy sms fizetési értesítést, amelyben minden esetben a www.posta.hu/szolgaltatasok/vam link szerepel.

Felhívják a figyelmet, hogy amennyiben nyomkövetési kódot tartalmaz a küldemény, a posta honlapján a kód beírásával bármikor elérhetők a hiteles szállítási információk.

Az utóbbi időszakban ismételten megnövekedett a Magyar Posta nevében történő visszaélések száma Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2022 Marc Bruxelle/Shutterstock. No use without permission./Marc Bruxelle

Gyanúra, fokozott elővigyázatosságra adhat okot:

  • az ismeretlen feladó,
  • a magyartalan megfogalmazás és/vagy a túlzottan sürgető hangvétel,
  • a helyesírási hibák, az ékezetek használatának mellőzése, cirill vagy kínai karakterek használata,
  • vagy ha nem is rendeltünk csomagot, mégis arról értesítenek, hogy fizessünk a megrendelt csomagért,
  • illetve a túl kecsegtető, drága telefon- vagy egyéb nyeremény ígérete,
  • valamint ha külföldi telefonszámról vagy nem „posta.hu" végződésű e-mail címről érkezik a Magyar Posta nevében küldött üzenet.

Javasolják, hogy ügyfeleik mindig ellenőrizzék a hirdetés vagy értesítés valódiságát és győződjenek meg róla, hogy valóban a cég hivatalos e-mailcíméről vagy telefonszámáról érkezett-e az üzenet. Ne csak a feladó nevét, hanem a teljes e-mailcímét is el kell olvasni. Nem szabad például bedőlni, ha a küldő a Központi Értesítés

Különösen körültekintően kell eljárni a mobileszközök használatakor.+ Telefonon vagy táblagépen nehezebb lehet észrevenni az adathalász kísérleteket, mert ezeken az eszközökön nem lehet a gyanús hivatkozások fölé vinni az egérmutatót, és a kisebb kijelző miatt a nyilvánvaló hibákat is nehezebb észrevenni.

Ha nyereményt vagy egyéb kedvezményes akciót ígérnek a cég nevében vagy a Magyar Postára hivatkozva valamilyen állítólagos jótékonysági programhoz gyűjtenek pénzt, akkor kattintás előtt tájékozódjanak a posta honlapján, ahol minden hivatalos és érvényes akciójukat, karitatív kezdeményezésüket megtalálhatják. Kétség vagy gyanú esetén forduljanak bizalommal ügyfélszolgálatukhoz és kérjenek megerősítést.

Az adathalászat megelőzésével kapcsolatban bővebb információk ebből a videóból tudhatók meg:

A megtévesztő értesítésekről szóló ügyfélbejelentéseket a Magyar Posta komolyan veszi, és a lakossági tájékoztatás mellett jelzi azt az intézkedésre jogosult hatóságnak is.

Ha valaki mégis a csalók áldozata lesz és kár éri, akkor tegyen rendőrségi feljelentést.

A hamis értesítésekre, felhívásokra adott válaszok következtében felmerült esetleges károkért a Magyar Postát nem terheli felelősség.