Betiltják a nők működtette szépségszalonokat a világ egyik legbizarrabb országában

Afgán szépségszalon, Afganisztán, illusztráció
In this photograph taken on October 18, 2021, a beautician applies make-up to a customer at a beauty salon in Kabul. It is one of the last places in Kabul where women can meet outside their households, a bubble of freedom and even frivolity away from the gaze of men. (Photo by Maryke Vermaak / AFP) / TO GO WITH Afghanistan-women-beauty,SCENE by Daphne Rousseau
Vágólapra másolva!
A tálib vezetésű kormány betiltotta a nők által működtetett szépségszalonok százait Afganisztánban. Ezzel újabb csapást mértek az amúgy is gyenge lábakon álló női foglalkoztatásra, úgy, hogy Afganisztán a világ legszegényebb államai közé tartozik.
Vágólapra másolva!

"Azonnal be kell tiltani minden, nők által működtetett szépségszalont Kabulban és más tartományokban. A szabálysértőkkel szemben keményen fel fogunk lépni". Ezt a kormányzati közleményt SMS-ben küldte szét az afgán Erkölcsvédelmi Minisztérium kedden. További információkat, magyarázatot azonban nem fűztek hozzá.

A legújabb bejelentés része a tálibok azon törekvésének, hogy a nőket kiszorítsák a kormányban és a társadalomban betöltött látható szerepekből, és otthon maradásra, csupán a háztartás vezetésére kényszerítsék őket.

Egy afgán női sminkes munkában az otthoni szépségszalonjában Forrás: AFP/Maryke Vermaak

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) már többször is elítélte a tálibok korlátozó intézkedéseit. Korábban már ugyanis megtiltották a nőknek, hogy hat évnél többet járjanak iskolába, nem vállalhatnak munkát sem a kormányzati, sem a magánszektorban, nem mehetnek parkokba és tornaterembe sem. Idén áprilisban pedig egy női rádióállomást is bezártak.

Az asszonyok Afganisztánban mára csupán ápolóként és orvosként dolgozhatnak, de többen vannak, akik titokban tanárként vagy sminkesként keresnek pénzt, persze ezeket a foglalkozásokat is csak otthonukban, diszkréten űzik.

Az ENSZ szerint mindezek a szigorú lépések "szinte lehetetlenné" tették a nemzetközi közösség számára a tálib kormány elismerését partnerként.

"A tálibok nem veszik emberszámba a nőket, ők számukra csak árucikkek, akiket birtokolnak és elnyomhatnak. A legutóbbi tilalom sminkesek ezreit érinti, és országszerte több száz szépségszalont" - mondta Jamila Afghan, egy afgán nőjogi aktivista, aki elmenekült Afganisztánból, és jelenleg Törökországban él.

Forrás: Bloomberg