A Titanhoz hasonló katasztrófa lehet az űrben is, sokan meghalhatnak

Virgin Galactic
Image courtesy of Virgin Galactic obtained July 28, 2020 shows the Virgin Galactic spaceship cabin design and seats. - Virgin Galactic revealed the cabin interior of its first SpaceshipTwo vehicle, VSS Unity in a virtual livestreamed event on Tuesday. Each seat has been engineered to match the dynamism of the flight. A pilot-controlled recline mechanism, optimally positions astronauts to manage G- forces on boost and re-entry and frees up cabin space to maximize an unrestricted astronaut float zone when in zero gravity. (Photo by Handout / Virgin Galactic/The Spaceship Company / AFP) / -----EDITORS NOTE --- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / VIRGIN GALACTIC " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - NO ARCHIVES
Vágólapra másolva!
450 ezer dollárba kerülő jegyekért (kb. 150 millió forint) kereskedelmi űrrepüléseket kínál alig egy héttel a Titan tengeralattjáró tragédiája után a Virgin Galactic vezetője, Richard Branson. Kap is érte rengeteg kritikát, forrnak az indulatok a tervek szerint hamarosan induló űrturista-járatok körül.
Vágólapra másolva!

A Virgin Galactic napokkal a Titan merülőhajó katasztrófája után jelentette be, hogy ezen a héten már elindul az első kereskedelmi célú űrrepülő, melyre a jegyek potom 450.000 dollárba kerültek utasonként.

A közösségi médiumok felhasználói szerint nem is lehetett volna rosszabb Richard Branson időzítése a polgári űrbéli kaland megkezdésére

- bár ehhez hozzá kell tenni, hogy a Virgin Galactic-nál nyilván nem láthatták előre a Titan katasztrófáját az utazások végrehajtásának tervezésekor.

Mindenesetre a felhasználók többsége szerint a férfit egyértelműen csak a szenzációhajhászás és a profit érdekli, tekintet nélkül arra, hogy alig egy héttel ezelőtt történt a Titanic roncsaihoz tartó merülőhajó szörnyű tragédiája.

A vállalat hétfőn jelentette be, hogy a Galactic 01 küldetése során az olasz légierő és a Nemzeti Kutatási Tanács három utasát küldi az űrbe. Őket a Virgin Galactic legénységének öt tagja - egy űrhajós oktató és négy pilóta - fogja kísérni.

A Virgin Galactic űrrepülőgép belseje Forrás: AFP/Virgin Galactic

A 90 perces űrrepülés várhatóan június 29-én, csütörtökön indul, és a küldetés célja "egy sor szuborbitális tudományos kísérlet elvégzése".

A Virgin Galactic a jövőbeni kereskedelmi űrrepülésekre is árulni fog turistajegyeket, ugyanúgy 450.000 dolláros áron, arra bátorítva a leendő utasaikat, hogy "mielőbb foglalják le helyüket a történelemben"

- olvasható a weboldalon található ismertetőben.

A bejelentés kapcsán viszont a cég vezetését komoly támadások érték a közösségi felületeken, akadt köztük néhány tragikomikus is.

Az egyik hozzászóló szatírikusan ezt a költői kérdést tette fel: "Ez is csak odaút lesz majd?"

- írta egy másik felháborodott kommentelő.

Az űrturizmus biztonságával kapcsolatos aggodalmak nem alaptalanok:

2014 novemberében a Virgin Galactic egyik prototípusának tesztrepülése során a személyzet egy tagja meghalt, amikor az felrobbant a Mojave-sivatag felett.

Áprilisban az Elon Musk tulajndonában lévő SpaceX egyik rakétája tűzgolyóvá vált az első pályára állítási kísérlet során.

De ez nem akadályozza meg az ultragazdagokat abban, hogy drága és veszélyes kalandtúrákat foglaljanak le maguknak szórakozásból.

"Valaki komolyan próbálja a halálba küldeni a populáció eme egy százalékát!" - írta egy felhasználó az Instagrammon.

Forrás: Insider