Már nem Hongkong a világ legdrágább városa

New York, felhőkarcoló
New York "égig érő" felhőkarcolói
Vágólapra másolva!
Már nem Hongkong a világ legdrágább városa a külföldiek számára, miután New York négy év után megfosztotta ettől a címétől. Nagy átrendeződés történt a megélhetés szempontjából, a rangsorolt több száz legdrágább település között. Az okok közt szerepelnek az orosz-ukrán háború hatásai és a világ sok régiójában érezhető magas infláció is.
Vágólapra másolva!

Az ECA International adatszolgáltaltató és tanácsadó cég legfrissebb, megélhetési költségek című kutatása 120 ország, 207 települését rangsorolta az ott tartózkodó külföldiek által leggyakrabban vásárolt napi termékek és szolgáltatások kosara alapján. Megvizsgálták többek között az élelmiszerek, a közüzemi szolgáltatások, a tömegközlekedés, az autózás, a vendéglátás, a háztartási, a ruházati és az elektromos cikkek árát.

A kutatás alapján

New York megelőzte Hongkongot a legdrágább városok között, amivel a lista élére tört.

Az ázsiai város négy év után vesztette el ezt a pozícióját, ám Ázsiában továbbra listavezető.

Ezek Európa legdrágább városai

Az európai városok vegyesen teljesítettek. Az euróövezet városainak 61 százaléka, míg a tágabban vett európai városok 54 százaléka előrébb került a megélhetési költségek rangsorában, azaz drágult. Franciaország a kivételek közé tartozik, miközben a norvég és a svéd települések átlagosan tíz helyet zuhantak. London kivételével az Egyesült Királyság összes vizsgált városa is hátrébb került a globális rangsorban.

New York megelőzte Hongkongot a világ legdrágább városainak rangsorában Forrás: Shutterstock

Genf továbbra is a legdrágább hely Európában, és a harmadik legdrágább a világon a külföldiek számára.

Megélhetési költségek Észak-Amerikában és Ázsiában

Az Egyesült Államokban az összes város feljebb lépett a ranglistán idén. A felmérés szerint New York egy helyet előre lépve az első helyre került, míg San Francisco négy helyet ugrott előre, most a 7. helyen áll - írja a Világgazdaság.

A vizsgált ázsiai városok túlnyomó többsége ugyanakkor visszaesett a rangsorban. Tehát az Ázsiába érkezőknek az élet viszonylag olcsóbb, mint a világ többi részén.

Ez érvényes Hongkongban is. Habár az áruk és a szolgáltatások költségei ott többéves csúcsra törtek, a szállásköltségek azoknál nagyobb mértékben csökkentek.

Ázsia második legdrágább helye Szingapúr, amely nyolc hellyel lépett feljebb egy év alatt.

További részleteket ide kattintva olvashat.