Kiderült, hogy kiről neveztek el a legtöbbször utcát Európában

Kikről van elnevezve a legtöbb utca Európában, Mária, Szent Anna és Szent Pál, Marie Curie, utca, tábla, utcanév tábla, utcanévtábla, 2023
Wall sign with the name of Piazza di Santa Maria in Trastevere (in English translation - St. Mary's Square in the 13th district of Rome)
Vágólapra másolva!
Egy friss kutatás keretében megvizsgálták, hogy Európa nagyvárosaiban a személyekről elnevezett utcák milyen mintázatot mutatnak. Miközben arányaiban igen kevés nőről neveztek el utcát, kiderült, hogy az egyéni rangsort magasan egy nő vezeti.
Vágólapra másolva!

A Mapping Diversity kutatása összesen 17 európai ország 30 nagyvárosának 146 ezer utcáját vizsgálta meg, és az elemzők arra voltak kíváncsiak, miként oszlanak meg a személyelnevezések a utcák között. A kutatók arra jutottak, hogy

minden 10 férfiról elnevezett utcára csupán egy olyan jut, amelyet nőről neveztek el. Kiderült azonban, hogy az egyéni ranglistát toronymagasan egy nő vezeti.

A vizsgált 146 ezer utca több mint egyharmadát (53 ezer) személyekről nevezték el. Ebből 48 ezret férfiakról, míg csupán 4800-at nőkről. Vagyis a nő nevekre az összes, emberről elnevezett utcák kevesebb mint 10 százaléka jutott.

A vallási személyek és a férfiak uralják az emberekről elnevezett európai utcákat Forrás: Shutterstock

Ha azonban az egyéni ranglistát nézzük, akkor azt toronymagasan egy nő vezeti.

Európában ugyanis magasan, 365 utcával, Szűz Mária áll az élen. Mi több, a második helyre is egy nő került, Mária édesanyja, Szent Anna (35 utca).

Az egyéni rangsorban a harmadik legnépszerűbb személy Szent Pál lett, 28 utcával.

A női rangsor bronzérmese Marie Curie (24 utca), ám itt a rangsor érdekessége, hogy a női top 10-es listán ő az egyetlen, aki nem valláshoz köthető személyiség. Az élvonalban az alábbi nők találhatók még: Mária Magdolna (18 utca), Avilai Szent Teréz (16 utca), Alexandriai Szent Katalin (15 utca), Szent Barbara (12 utca), Szent Lucia (11 utca), valamint Márta (11 utca).

Összességében viszont a nőkről elnevezett utcaneveket nem a vallási személyiségek határozzák meg.

A legtöbbjük kulturális személyiség, elsősorban írónő, és a többségük a 19. vagy a 20. századból származik.

Az egyéni toplistán Marie Curie az egyetlen nő, aki nem vallási személyiség Forrás: Shutterstock

A kutatásból az is kiderült, hogy a szentektől és vallási személyiségektől eltekintve (akik közül sokan a Közel-Keletről származnak), lényegében minden nő Európában született, akiről utcát neveztek el. A vizsgált 30 városban csupán két kivételt találtak.

Az egyik Indira Gandhi egykori indiai miniszterelnök, a másik pedig Miriam Makeba dél-afrikai énekesnő volt.

Magyarországról a két legnagyobb várost, Budapestet és Debrecent vizsgálták meg az elemzők. A főváros esetében a 7458 utca és köztér 17,8 százaléka (1324) volt személyekről elnevezve, akik 92,9 százaléka (1230) férfi volt. Mindössze 93 darab nőről elnevezett utcát találtak.

Debrecenben az 1863 vizsgált utca és köztér 17,9 százaléka volt személyről elnevezve, ám ezek 97 százaléka (323) férfiról kapta a nevét – csupán 9 nőről.

Forrás: Atlas Obscura