Űrhajóst ábrázoló faragványt fedeztek fel egy 16. századi katedrálison

katedrális, Spanyolország
Salamanca katedrális Spanyolországban
Vágólapra másolva!
A nyugat-spanyolországi Salamanca város Catedral Nueva nevű katedrálisát a 16. században kezdték építeni, és a 17. században készült el. Díszes bejáratán és falrészein megannyi érdekes véset figyelhető meg. Ezek közé tartozik a sisakjával, űrhajós ruhájával, az abból kilógó csövekkel és csizmájával egy asztronautának kinéző emberalak is. Joggal merülhet fel tehát a kérdés: mit keres egy asztronauta a kora újkori spanyol katedrális falán?
Vágólapra másolva!

A katedrális két templomöt ötvöz, az egyiket a 12. és a 13. században építették, a másik munkálatai 1513-ban vette kezdetét II. Ferdinánd aragóniai király (Kasztília trónján az V.), az 1504-ben elhunyt Kasztíliai Izabella férjének megbízásából, felszentelésére pedig 1733-ban került sor.

Így eléggé bizarr, hogy annak díszítő elemei között egy 20. századi űrhajós is szerepel.

Honnan tudhatták a korabeli építtetők, hogy miként fog kinézni majd 300-400 évvel később az űrbe kijutó ember öltözete?

Habár bő két évszázadon át épült, békét, stabilitást és nyugalmat csupán két évtizedig élvezhetett a templom. A Lisszabonhoz közeli, 1755-ös földrengés ugyanis súlyos repedéseket okozott a falakon és betörte az ablakokat. A Richter-skála szerinti nyolcas erősségű rengés után, amely a portugál főváros 85 százalékát pusztította el, a salamancai katedrális kupoláján és a tornyok alapzatán is súlyos károkat okozott.

Űrhajós alak a spanyol katedrális falán Forrás: Shutterstock/Sergey Dzyuba

Renoválására azonban csak két és fél évszázad múlva került sor, amikor 1992-ben a homlokzat újabb faragványokkal bővült.

A munkákért felelős Jeronimo Garcia úgy döntött, a 20. század egyik fontos motívumát is feltünteti a falon, hogy érzékeljék a hívek és az odalátogatók, hogy a katedrális nem a régi korok letűnt intézménye, hanem a ma is élő hit mentsvára. Két egymástól nagyon is eltérő alakzatra esett a választása: egy szkafanderbe öltözött űrhajósra és egy tölcséres fagylaltra, amelyet mellesleg egy faun (sárkány) fogyaszt. Magyarázata szerint az asztronauta ábrájával a 20. század egyik legnagyobb emberi teljesítményének, a holdra szállásnak kívánt emléket állítani.

A salamancai Catedral Nueva székesegyház Forrás: Wikipedia

A lenyűgöző imahely Salamanca városának egyik legnépszerűbb helye, amit híres történelmének, és csodálatos kivitelezésének, s persze a meghökkentő faragványainak is köszönhet. Ezek között az előzőeken kívül felfedezhető egy hiúz, egy bika, egy gólya, egy nyúl és egy rák is.

Forrás: Múlt-kor, Daily Star