Döbbenetes: hirdetik az újabb merülést a Titanic roncsához

St. John, 2023. június 28.
A Titanic roncsainál, 4000 méteres mélységben szerencsétlenül járt Titan mélytengeri búvárhajó roncsát emelik partra a Horizon Arctic hajó fedélzetéről a kanadai parti őrség mólójánál, az Új-Fundland szigetén fekvő St. John kikö
St. John, 2023. június 28. A Titanic roncsainál, 4000 méteres mélységben szerencsétlenül járt Titan mélytengeri búvárhajó roncsát emelik partra a Horizon Arctic hajó fedélzetéről a kanadai parti őrség mólójánál, az Új-Fundland szigetén fekvő St. John kikötőjében 2023. június 28-án. A Titan öt utasa életét vesztette. MTI/AP/The Canadian Press/Paul Daly
Vágólapra másolva!
Döbbenetes dologról számol be a Blikk: a lap arról ír, hogy alig pár nappal a Titan merülőhajó maradványainak kiemelése után, a Titanic roncsához expedíciókat szervező cég hirdeti a következő merülésére a jegyeket. Az indulást 2024 júniusára tervezik. Ugyanakkor vélhetően arról van szó, hogy az OceanGate nevű vállalat (még) nem frissítette weboldalát a nemrégiben bekövetkezett tragédia óta.
Vágólapra másolva!

A cég weboldala szerint a Titanic roncsaihoz a következő merülés jövő júniusban lesz, sőt, rögtön két merülési időpontot is hirdetnek arra az hónapra.

Ugyannakor a honlapon aktuálisan szereplő információk némi bizonytalanságra adnak okot.

Az idei, tragédiával végződött expedíció kapcsán a "jelenleg is zajlik" státuszmegjelölés szerepel a felületen, miközben a jövő évi expedíció lehetséges szakértő résztvevői között a honlapon olyan is szerepel, aki épp a mostani merülés során halt meg.

Mindebből tehát arra lehet következtetni, hogy a túrákat szervező cégnek egyelőre nem volt ideje vagy szándéka frissíteni a honlapot. Csakhogy a 2024-es időpontokra pedig egyelőre jelentkezni nem lehet (nincs erre szolgáló aktív elem a honlapon, például egy űrlap vagy "Jelentkezés" gomb), vagyis elképzelhető, hogy a katasztrtófa kapcsán felfüggesztették a jelentkezési lehetőséget a következő expedícióra.

A Titanic roncsainál, 4000 méteres mélységben szerencsétlenül járt Titan mélytengeri búvárhajó roncsát emelik partra a Horizon Arctic hajó fedélzetéről a kanadai parti őrség mólójánál, az Új-Fundland szigetén fekvő St. John kikötőjében 2023. június 28-án Forrás: MTI/AP/The Canadian Press/Paul Daly

Persze előfordulhat az is, hogy a 2024-es alkalmakra a cég csak az idei merülések lezajlását követően nyitja vagy nyitotta volna meg a tényleges jelentkezési felületeket, bár erre talán azért kisebb az esély, mert a cég a jelentkezőknek komplex szolgáltatáscsomagot kínál. Amibe pedig a szállás az indulás előtt, valamint a szükséges felkészítések is beletartoznak, a csomag ára pedig igen magas (a Blikk átszámítva 80 millió forint feletti összegről ír személyenként). Ilyen speciális szolgáltatásnál pedig bizonyára nincs "last minute", azaz az előkészületek miatt hónapokkal, vagy akár egy évvel már tervezni kell a merülést a cégnek, egyértelműen látva azt, kik lesznek a fedélzeten.

A Titan kereséséről, illetve a katasztrófáról az Origo több cikket közölt, legutóbb pedig arról írtunk, hogy sokan a most induló űrturizmust féltik a hasonló tragikus eseményektől.