Itt egy fontos részletszabály az új SZÉP-kártyás rendeletben, erről tudnia kell!

K&H 
SZÉP kártya 
forgalom
bank
Az első 10 hónapban a K&H SZÉP kártya költések értéke megközelítette a 24 milliárd forintot
Vágólapra másolva!
Ahogy arról az Origo beszámolt, a kormány a Gazdaságvédelmi akcióterv részeként meghozott döntése nyomán a SZÉP-kártyán lévő összegeket augusztustól hidegételre is fel lehet használni. Az erről szóló rendelet már megjelent a Magyar Közlönyben. A rendelet fenntartja annak lehetőségét, hogy a SZÉP-kártyákon lévő összegeket dohányboltokban is fel lehet hasznáni, de nem minden, azokban kapható termékre.
Vágólapra másolva!

A gazdaságvédelmi akciótervbe illeszkedő döntésként a kormány arról határozott, hogy lehetővé teszi a SZÉP-kártyák felhasználását hideg élelemre. Ennek értelében augusztus 1-jétől 2023. december 31-ig erre korlátlanul lesz lehetőség, és ezzel egyidejűleg azt is lehetővé teszik, hogy ebben az időszakban a munkáltatók a SZÉP-kártya keretét, amelynek maximális összege 450 ezer forint, további, legfeljebb 200 ezer forinttal megemeljék a kedvezményes szabályoknak megfelelően. Ez az egyszeri juttatás béren kívüli juttatásnak minősül.

Illusztráció Forrás: K&H

A rendelet ezek mellett előírja, hogy a kereskedő – a Széchenyi Pihenő Kártyával kezdeményezett fizetés elfogadása esetén – a rendelet mellékletében felsoroltak szerinti főtevékenysége körében élelmiszer belföldi értékesítését végezheti a munkavállaló és társkártyával rendelkező közeli hozzátartozója részére. Azaz a rendelet előírja, hogy milyen gazdasági tevékenységgel bíró kereskedőnél használható fel fizetésre a kártyákon lévő összeg. A rendelet alapján ezek a következők (a megnevezés előtt a TEÁOR kód szerepel):

  • 4711 Élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelem
  • 4721 Zöldség, gyümölcs kiskereskedelme
  • 4722 Hús-, húskészítmény kiskereskedelme
  • 4723 Hal kiskereskedelme
  • 4724 Kenyér-, pékáru-, édesség-kiskereskedelem
  • 4729 Egyéb élelmiszer-kiskereskedelem
  • 4781 Élelmiszer, ital, dohányáru piaci kiskereskedelme

Ez tehát azt jelenti, hogy a SZÉP-kártyán lévő összegek felhasználhatók fizetésre a dohánytermékeket illetve az italféleségeket forgalmazó üzletekben is, azaz - jellemzően - a dohányboltokban.

Lehet fizetni akkor dohánytermékekért és alkohol tartalmú italokért is SZÉP-kártyával?

Nem. A rendelet alapján ugyanis az alkoholtartalmú folyadékok, valamint a dohány és feldolgozott dohánypótló termékek nem tartoznak az "élelmiszer" kategóriába.

Vagyis ezek kifizetése nem lehetséges az SZÉP-kártyán lévő összeg felhasználásával. Ugyanakkor a dohány- és italboltokban - amennyiben a kereskedő tevékenysége alapján ennek megfelel - élelmiszer vásárlásra használható a SZÉP-kártya.