Nagyon megnőtt a szénfelhasználás

Coal phase-out: Mehrum power plant to be shut down energy Power Czech Republic Energy turnaround Coal phase-out Coal-fired power plant Hard coal Hard coal-fired power plant Climate Change Climate protection Climate policy Co2 Co2 price Green electricity P
07 December 2021, Lower Saxony, Hohenhameln: Shortly before its decommissioning, the Mehrum coal-fired power plant in the district of Peine is producing electricity once again in the early morning. The workforce is to shut down the coal-fired pile on 07.12.2021 after several decades of operation. As of Wednesday (December 8), a decommissioning premium agreed upon in the spring for the site east of Hanover will take effect. (to dpa "Mehrum power plant to be shut down - small residual reserve for 2022") Photo: Julian Stratenschulte/dpa (Photo by JULIAN STRATENSCHULTE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Az emberiség által felhasznált elsődlegesnek tartott szénenergia mennyisége tavaly 1,1 százalékkal bővült 2021-hez képest, ami azt jelenti, hogy soha nem használt még ennyi szenet a világ.
Vágólapra másolva!

Noha a földgáz- és a nukleáris felhasználás visszaesett, szénből tavaly sokkal több fogyott, mint bármikor máskor. Különösen az indonéz szénfogyasztás nőtt ugrásszerűen, de Kína is inkább a szenet használta az energiaproblémáinak megoldására, bár a megújulók fogyasztása is nagyot nőtt az ázsiai országban (18,1 százalékot) – derült ki a Statistical Review of World Energy jelentéséből.

Az európai energiafelhasználásban a kőolaj és megújuló energiák terén volt bővülés, de összességében a kontinens 3,8 százalékkal kevesebb energiát vett igénybe tavaly, mint 2021-ben.

Ebben vastagon szerepet játszott az enyhe tél, de például nem szabad elfelejteni, hogy az Ukrán energiafelhasználási számok is az európai statisztikában szerepelnek. Ott pedig most érthető okok miatt jelentősen csökkent a lakossági és ipari felhasználás. Elpusztult például az Azovsztal és a kohója (acélt állított elő), ami alapjaiban változtatja az ipari felhasználási számokat és más kisebb ukrán fémöntödék is az enyészeté lettek. Ehhez képest az uniós fosszilis energia nem mutatott látványos visszaesést. Pedig például orosz gázhoz is nehezebben lehetett hozzájutni.

Képünk illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Julian Stratenschulte

Ami a szenet illeti, szinte az összes uniós kormányzat témává tette a szénfelhasználást, mint a gáz alternatíváját.

Ám a probléma az, hogy egyelőre nem megoldott a tiszta szén felhasználása, vagyis ennek az energiahordozónak a felhasználása rendkívül környezetszennyező.

Energiafelhasználás tekinteténen visszaesést jelentettek a posztszovjet térségben is, a jelentés szerint ezekben az országokban 5,8 százalékkal esett vissza az energiafelhasználás, főként az orosz gazdaság energiaigényének 8,2 százalékos zsugorodása miatt.

Érdekesség, hogy a frissen közzétett adatok szerint kőolajból továbbra is 2019 a csúcsév. Bár 2021-hez képest tavaly az emberiség többet használt az energiahordozóból, a 2019-es szintet nem érte el a kőolajfogyasztás mértéke.