Újabb naperőművet épített az MVM Csoport

MVM, MVM Csoport, MVM Group, Magyar Villamos Művek Zrt., logó, illusztráció
Budapest, 2021. június 5. Az MVM Energetika Zrt. székháza a fővárosban a Szentendrei út 207-209. alatt. Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és az általa irányított társaságcsoport (MVM Csoport) tevékenységi területe a magyar nemzetgazdaság egyik legfontosabb, stratégiai jelentőségű ágazata, a villamosenergia-ipar. A cég jogelődje az 1963-ban létrejött Magyar Villamos Művek Tröszt volt. MTVA/Bizományosi: Branstetter Sándor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
Az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. egy új, 24 MWp beépített teljesítményű naperőművet épített Szegeden európai uniós támogatással. A beruházás összköltsége 9,540 milliárd forint, melyhez 3,606 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott az Európai Unió a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében.
Vágólapra másolva!

Az MVM Zöld Generáció Kft. – az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata – jelenleg 7 szélerőművet és több mint 100 naperőművet üzemeltet Magyarország területén. Középtávú stratégiája keretében folyamatosan bővíti környezetbarát erőművi portfolióját, jelenleg megvalósítás alatt álló Megújuló Programja keretében 33 új naperőművet épít az országban KEHOP támogatással.

A KEHOP-5.1.1-17-2021-00012 projekt keretében a társaság egy 24 MWp teljesítményű naperőművet létesített Szeged északi részén, ezzel is hozzájárulva Magyarország klímapolitikai célkitűzéseinek eléréséhez. A fejlesztés célja, hogy a saját erőművi portfolióban, és ezáltal a hazai energiatermelésen belül növekedjen a környezetbarát megújuló energiaforrást hasznosító rendszerek aránya és csökkenjen a villamosenergia szektor fajlagos CO2-kibocsátása.

A 9,540 milliárd forintos beruházást 37,8 százalékban támogatásból, 62,2 százalékban saját forrásból finanszírozta az MVM Csoport.

Az MVM Energetika Zrt. székháza a fővárosban a Szentendrei út 207-209. alatt Forrás: MTI/Branstetter Sándor

A szegedi naperőmű üzembe helyezésével a magyar villamosenergia-termelés CO2-kibocsátása csökken, ezzel az MVM Zöld Generáció Kft. hozzájárul a Nemzeti Energiastratégia 2030, Magyarország Nemzeti Energia- és Klímaterve és a Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia 2020-2050 dokumentumokban foglalt klímapolitikai célok megvalósulásához, továbbá a villamosenergia-termelésben decentralizált, környezetbarát megújuló energiaforrások arányának növeléséhez.

Az erőmű éves átlagban 102.591 GJ villamos energiát tud majd megtermelni, ami több mint 12.000 háztartás éves villamosenergia-szükségeltét fedezheti amellett, hogy éves szinten 27.802 tonnával csökkenhet az ország szén-dioxid kibocsátása.

Az erőmű 2023 májusában kezdte meg a kereskedelmi üzemet.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.