Öt napra leállnak a bankok egy országban az eladósodottság miatt

tüntetés, Srí Lanka
Colombo, 2022. július 9. Könnygázzal oszlatják a Gotabaja Radzsapaksza Srí Lanka-i elnök lemondását követelő tüntetőket Colombóban 2022. július 9-én. Az ázsiai ország függetlensége 1948-as elnyerése óta nem tapasztalt léptékű gazdasági válsággal küszködik. MTI/EPA/Csamila Karunaratne
Vágólapra másolva!
Öt napos pénzpiaci szünetet rendeltek el Srí Lankán azért, hogy a válság sújtotta ország átstrukturálhassa 42 milliárd dolláros belföldi adósságát.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról az Origo is beszámolt, a szigetország új miniszterelnöke egy évvel ezelőtt (június 22-én) bejelentette Srí Lanka teljes gazdasági összeomlását.

Az ország súlyos gazdasági és politikai válsággal küzd, amelyet az váltott ki, hogy a koronavírus-járvány miatt gyakorlatilag megszűnt a szigetország egyik fő bevételi forrását adó turizmus.

Az agráriumot pedig az tette tönkre, hogy a kormány a biogazdálkodás előnyben részesítésére hivatkozva megtiltotta a műtrágya importját.

Fél évszázada nem volt ekkor a baj

A 22 milliós lélekszámú ország az 1948-as függetlenné válása óta nem élt át a mostanihoz hasonló gazdasági válságot, amely egyebek között élelmiszer- és gyógyszerhiányban, illetve a száguldó inflációban nyilvánul meg. Srí Lanka gazdaságát súlyosan érintette a világjárvány, az emelkedő energiaárak, az adócsökkentések és a több mint 50 százalékos infláció.

A jegybank legutóbbi éves jelentése hangsúlyozta, hogy a dél-ázsiai országot sújtó súlyos gazdasági problémák kialakulásához "számos belső gyengeség" és "politikai mulasztás" is hozzájárult.

Az ázsiai ország függetlensége 1948-as elnyerése óta nem tapasztalt léptékű gazdasági válsággal küszködik. Forrás: MTI/EPA/Csamila Karunaratne

Sokan azonban attól félnek, hogy a kormány szerkezetátalakítási terve volatilitáshoz vezethet a pénzügyi piacokon.

A pánik elkerülése érdekében mától öt napra bezárnak az országban a pénzpiacok.

Alex Holmes, az Oxford Economics vezető közgazdásza a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy az ötnapos munkaszünetre a pénzügyi piacon azért van szükség, hogy elkerülhessék a bankroham kockázatát.

A hét elején Ranil Wickremesinghe Srí Lanka-i elnök megnyugtatta a közvéleményt, hogy az átszervezés "nem fog a bankrendszer összeomlásához vezetni".

Szerdán a miniszterelnöki hivatal bejelentette, hogy jóváhagyták a jegybank adósságátstruktúrálási tervezetét, amit most szombaton terjesztenek a parlament elé jóváhagyásra.

"A kormány arra számít, hogy a teljes folyamat lezárul mire a pénzpiacok újra kinyitnak július 3-án" - nyilatkozta Nandalal Weerasinghe, a Srí Lanka-i központi bank vezetője. Majd hozzátette: "a helyi betéteseket biztosítottuk arról, hogy betéteik biztonságvan vannak."

A hazai adósság átstrukturálására irányuló lépésre azért van szükség, mert az ország történelmi szintű gazdasági válságot él át.

Nem tudják fizetni a hitelezőiket

Srí Lanka a függetlenné válása óta most először nem tudja visszafizetni külföldi adósságait a nemzetközi hitelezőinek.

Az elmúlt hónapokban azonban több fontos mentőövet is nyújtottak az országnak.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 3 milliárd, a Világbank pedig 700 millió dolláros mentőcsomagot nyújtott az országnak. A Világbank csütörtöki nyilatkozatában azt mondta, hogy részletekben folyósítja támogatását Srí Lankának. A szervezet hozzátette, hogy 500 millió dollárt különített el költségvetési támogatásra, míg a fennmaradó 200 millió dollárt arra fordítják, hogy "célzottabb jövedelem- és megélhetési lehetőségeket biztosítsanak a szegények és a kiszolgáltatottak számára".

Az IMF márciusi, közel egy éve készülő mentőcsomagját hatalmas segítségnek tartják Srí Lankán. A mentőcsomagot azonban szigorú feltételekhez kötötték, például megkövetelték, hogy az ország "gyors előrelépést" tegyen adósságainak átstrukturálásában.

Márciusban az IMF közölte, hogy Srí Lanka valamennyi fő hitelezőjétől, köztük Kínától és Indiától is finanszírozási biztosítékot kapott, ami megnyitotta az utat a mentőcsomag előtt.

Az IMF eddig mintegy 330 millió dollárt folyósított Srí Lankának, a fennmaradó összeget négy év alatt tervezik kifizetni a szigetországnak.

Forrás: BBC