Hollywoodi filmcsillagok jártak a nyaralóvárosba, ami mára szellemjárta hely lett - képek

Varosha, Ciprus, szellemváros, elhagyatott,
The abandoned city Varosha in Famagusta, North Cyprus. The local name is "Kapali Maras" in Cyprus.
Vágólapra másolva!
Az egykor hollywoodi filmcsillagok körében is kedvelt tengerparti városka Cipruson most elhagyatottan, ijesztő külsővel, romos állapotban várja a kiváncsi turistákat. 
Vágólapra másolva!

Hátborzongató képek láttak napvilágot az észak-ciprusi Varószia (Varosha, törökül: Maraş) városról, az egykor fényűző, és csillogó tengerparti üdülőhelyről, amely

olyan sztárok kedvence volt, mint Elizabeth Taylor, Richard Burton, Raquel Welch és Brigitte Bardot.

Ma már azonban ijesztően leromlott állapota miatt csupán egy szellemjárta helynek tartják.

Észak-Ciprus szellemvárosa Forrás: Shutterstock/Ssumerr

A tengerparti város egykor 39.000 embernek adott otthont, és az 1970-es évek elején az egyik legdivatosabb nyaralóhelynek számított. A Ciprus szigetén zajló konfliktusok, a háború, az idő vasfoga és a törődés teljes hiánya azonban jelentősen kikezdte a várost, az épületei mára romos állapotuk miatt alig emlékeztetnek egykori virágkorukra. A lakók száma is jelentősen lecsökkent, napjainkban csupán 226-an élnek itt.

Varosha város napjainkban Forrás: Shutterstock/Jose Hernandez Camera 51

Így lett szellemváros Varószia településből

Varószia történetének jobb megértéséhez érdemes felidézni a nagyjából fél évszázada történt eseményeket. A Ciprusi Köztársaság 1960-ban jött létre, ám a fiatal államban fennmaradtak a gyakran erőszakkal átitatott etnikai feszültségek. Ciprus a függetlenség kikiáltása óta a görög és a török ciprióták közötti ellentétek állandó színhelye maradt. A kedélyek csillapítása érdekében 1963 végén egy britekből álló kontingenst hoztak létre itt az akkori államelnök, III. Makariosz hozzájárulásával. A kontingens parancsnoka Peter Young vezérőrnagy lett, aki a sziget térképén zöld ceruzával jelölte be a két népcsoportot elválasztó határt – aminek a neve ebből eredően „Zöld Vonal" lett -, amely áthalad a fővároson is. Csakhogy amikor 1974-ben görög katonatisztek államcsínyt hajtottak végre, hogy a szigetet Görögországhoz csatolják, Törökország katonai erővel megszállta és magához csatolta a sziget északi részét. A szigetország kicsit több mint egyharmada a törökök ellenőrzése alá került, az ennek nyomán felrajzolt új határ pedig keresztülhalad Nicosián, amely ma Európa egyetlen megosztott fővárosa.

Nicosia ugyanis egyszerre Ciprusi Köztársaság és a csak Törökország által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság „közös" fővárosa.

Amikor az események idején a tankok bevonultak Varosha városába, annak teljes lakossága elmenekült, hátrahagyva minden tulajdonukat és vagyonukat. Azóta a város többé-kevésbé elhagyatottan áll, ajándékboltjai és turistabárjai pedig lassan az enyészeté lesznek.

Egy hotel romjai a szellemvárosban Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2019 trabantos/Shutterstock. No use without permission./Trabantos

Az elitnek épült hotelek válnak az enyészetté

Varószia fő jellegzetességei közé tartozott a John F. Kennedy sugárút, ahol több híres hotel is üzemelt, köztük a King George Hotel, az Asterias Hotel, a Grecian Hotel, a Florida Hotel és az Argo Hotel, amely Elizabeth Taylor kedvenc szállodája volt.

A város még mindig a török hadsereg ellenőrzése alatt áll, akik szigorúan ellenőrzik, hogy az itt élők minden szabályt betartsanak, és ne merészkedjen senki a tiltott zónákba.

Forrás: The Mirror