Európában a napenergia először szorította maga mögé a szenet

http://www.dreamstime.com/stock-images-solar-panel-alternative-electricity-source-concept-sustainable-resources-chart-section-power-consumption-engineer-working-image145288434
Vágólapra másolva!
Az Európai Unió tiszta energiára történő átállása idén májusban mérföldkőhöz érkezett, amikor a napelemek először termeltek több villamos energiát, mint az Unió összes szénerőműve. A látványos növekedés azonban a kapcsolódó problémákra is rámutat.
Vágólapra másolva!

A napenergia rohamos bővülésének következtében idén májusban a napelemek már több villamos energiát termeltek az Európai Unióban, mint a régió összes szénerőműve. A látványos növekedés azonban az uniós energiarendszer hiányosságaira is rámutatott.

A hálózatüzemeltetők ugyanis időnként nehezen tudják kezelni a megnövekedett energiatermelést

– írja a Mining.com. Ez egyébként Magyarországon is nehézséget okoz a napelemek betáplálásánál, ezért az MVM Csoport vállalatai jelentős hálózatfejlesztéseket hajtanak végre néhány éven belül, hogy a megnövekedett napelemes termelést (az egyébként növekvő energiaigénnyel párhuzamosan) kezelni tudja az átviteli rendszer.

A probléma kontinentáiis szinten is jelentkezik. A tároló rendszerek ugyanis még nem állnak készen arra, hogy tömegével biztosítsák az éjszakai vagy téli energiaellátást, miközben az energiatermelés növekedése épp azokra a hónapokra koncentrálódik, amikor egyébként is kisebb a kereslet.

A napenergia-robbanás és az alkalmazkodási nehézségek a legvilágosabban Hollandiában mutatkoznak.

Minden 100 ezer holland lakosra ugyanis több mint 100 megawattnyi napelem jut.

Ez kétszerese a napsütésben bővelkedő Spanyolországban telepített napelemek kapacitásának, és háromszorosa a kínai aránynak – miközben Kína magasan világelső a teljes napenergia-kapacitás tekintetében.

Európában a napelemek először szorították maguk mögé a szenet Forrás: NurPhoto via AFP/Albert Llop/NurPhoto/Albert Llop

Ezzel Hollandia a Föld legsűrűbb napenergia-hálózatát tudhatja magáénak, elsősorban a kormányzati ösztönzőknek köszönhetően. Az országban működő TenneT elektromos hálózatüzemeltető szóvivője szerint azonban a fejlesztések „túl jól sikerültek". A holland kormány igyekszik is változtatni a szabályokon, és 2025-től azok a háztartások, amelyek áramot küldenek vissza a hálózatba, csökkenő összeget vonhatnak le a számlájukról. 2031-re pedig a termelő háztartások már csak a ténylegesen előállított energiából részesülhetnek, kompenzáció nélkül.

A holland példa azért is jelentős az egész EU számára, mert az elmúlt másfél évben felgyorsult a napelemek telepítése a régióban.

Idén májusban pedig az áramtermelés 10 százalékkal nőtt az előző évhez képest, elérve a rekordot jelentő 27 terawattórát.

A Mining.com által megkérdezett szakértők szerint a mostani helyzet arra is rávilágít, hogy az Európai Unióban az eddiginél sokkal rugalmasabb energiarendszerre van szükség. A napelemek rohamos terjedése ugyanis szükségessé teszi a tárolási és elosztási rendszer frissítését.