Mesterséges intelligencia: ezt meg kell lépniük a hazai cégeknek

robot, mesterséges intelligencia
Illusztráció
Vágólapra másolva!
A Világgazdasági Fórum friss kutatásának eredményei szerint az MI és más diszruptív technológiák elterjedésének munkahelyekre gyakorolt hatása a következő öt év során nettó pozitív lehet, de csak akkor, ha a meglévő munkaerő jelentős részének digitális készségeit is a változó igényekhez igazítják.
Vágólapra másolva!

Az MI, a felhőszolgáltatások, a big data és más, a digitális transzformációval összefüggő alkalmazások néhány éven belül strukturális átalakulást eredményeznek a munkaerőpiacon - derül ki a Világgazdasági Fórum kutatásából.

A technológiai fejlődés várhatóan a vállalatok több mint felénél a munkahelyek növekedését fogja elősegíteni,

ezzel szemben a vállalatok egyötödénél átalakulhatnak a munkakörök. A várható munkaerőpiaci hatások régiónként és szektoronként is eltérőek, de például az e-kereskedelmi, digitális marketing és digitális transzformációs szakemberek körében 25-35 százalékkal nőhet az állások száma a következő öt évben. Ezzel párhuzamosan viszont pénztárosi, titkárnői, könyvelési és bérszámfejtési ügyintézői állásból várhatóan ugyanennyivel kevesebbre lesz szükség 2027-re.

Illusztráció Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2017 Tatiana Shepeleva/Shutterstock. No use without permission./Tatiana Shepeleva

A tanulmány megállapításai szerint a különböző technológiák munkahelyekre gyakorolt hatása a következő öt évben optimális esetben pozitív lehet a Világgazdasági Fórum kutatásában megkérdezett vállalatok várakozásai alapján, de ahhoz, hogy ezt ki lehessen használni, a munkaerőt nagyon erősen képezni kell.

A cégektől kapott válaszok alapján napjainkban az üzleti feladatok mintegy 34 százalékát gépek vagy algoritmusok, 66 százalékát pedig továbbra is emberek végzik.

2027-re a várakozások szerint már 47 százalékra emelkedik majd az automatizáció részesedése ebben a szegmensben főként a generatív MI és a nagy nyelvi modellek szélesebb körű elterjedésével.

A munkavállalók átképzése, továbbképzése azért is elengedhetetlen, mert manapság olyan szakmák - például gépi mélytanulás-specialista, fintechmérnök, adattárház-szakértő - vannak kialakulóban, amelyek eddig még nem léteztek, vagy képviselőire eddig nem volt szükség tömegesen. A magyar munkaerőpiacról már most jelentős számú digitális készségekkel rendelkező munkaerő hiányzik, amely a digitális gazdaság fejlődésének egyik legnagyobb gátja.