A világon minden tíz telepített szoftverből csaknem négy hamis

windows xp kalózkodás warez
Windows XP Pirate Edition
Vágólapra másolva!
A témában készült legutóbbi felmérés szerint a világ számítógépein telepített szoftverek csaknem 40 százaléka nem megfelelő licensszel rendelkezik, ami óriási arány a több tíz milliárd dolláros iparágban.
Vágólapra másolva!

A The Hustle Afrika legnagyobb gazdaságára, Nigériára fókuszáló összeállítása a számítógépes szoftverek kapcsán kiemeli, hogy a nem megfelelő licensszel rendelkező szoftverek globálisan 37 százalékos aránya igen magasnak tekinthető. Ez persze nem azt jelenti, hogy valamennyi telepített program "kalózverzió". Ebbe az arányba a "feltört" szoftverek mellett azok az alkalmazások is beleszámítanak, melyeket ugyan a szoftver berhelése nélkül telepítettek fel egy számítógépre, ám nem vásárolták meg hozzá a megfelelő licensszet, ezért használatuk lényegében illegálisnak minősül (az illegális szoftverekre vonatkozó kifejezéseket pedig gyakran egymással felcserélhetők).

Az arány mindenképpen tekintélyes a több mint 46 milliárd dolláros globális piacon.

Az elemzések ennek kapcsán kiemelik, hogy a világátlag mögé tekintve, óriási szórás van az egyes országok között illegális szoftvehasználat tekintetében. MÍg az USA-ban az arány 15 százalék körül van, addig Nigériában az arány 80 százalék, de van olyan afrikai ország, ahol ennél is nagyobb ez a szám. Ez az alábbi grafikonon látható - Líbiában és Zimbabwében 89, illetve 80 százalékos a problémás szoftverek aránya:

De mi lehet az oka annak, hogy a GDP-jük alapján jelentékeny gazdasági teljesítményt nyújtó országokban is lehet magas az illegális szoftverek aránya? Emögött több tényező áll.

Egyrészt figyelembe kell venni azt, hogy számos szoftvercsomagot (például a Microsoft 365-öt) a gyártója lényegében azonos árazással kínál az egymáshoz képest nagyon eltérő piacokon is, azokon is, ahol a vásárlóerő jóval alacsonyabb, mint például a vezető gazdaságnak számító Egyesült Államokban.

A másik vonatkozás a szoftverek hozzáférhetősége: sok szegényebb országban egyszerűen nem tudják kiszolgálni az adathordozókkal illetve a fizetős internetes letöltésekkel még azokat a vásárlókat sem, akik megvásárolnák a számítógépes programokat.

Cikkünk kiemelt képe illusztráció / forrás: Lauri Rantala / Flickr