Rendkívüli bejelentést tettek az izlandi bálnavadászatról

Bálnavadász, Whaling station in the village of Midsandur, Iceland animal,commercial whaling,economy,fin whale,Iceland,life,Nature, Horizontal
MIDSANDUR, ICELAND - AUGUST 03: An employee carves up a whale at the whaling station in the village of Midsandur, Iceland, some 70 km north of Reykjavik, on August 03, 2022. After a four-year hiatus, this summer Iceland's last remaining whaling company, Hvalur hf, resumes to hunt threatened Fin whales (the second largest whale species on Earth after the blue whale). Sergei Gapon / Anadolu Agency (Photo by SERGEI GAPON / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Állatvédelmi megfontolásokból nyár végéig felfüggesztik a bálnavadászatot Izlandon - jelentette be a szigetország kormánya kedden, röviddel az idei vadászszezon kezdete előtt.
Vágólapra másolva!

Az izlandi halászati minisztérium közölte: kétségesnek tartják, hogy a vadászat gyakorlata összeegyeztethető-e az állatvédelmi jogszabályokkal. A tárca felidézte, hogy az állategészségügyi hatóság jelentésében megállapította, tavaly túlságosan hosszúra nyúlt a bálnavadászati szezon, és emiatt szakértői testület véleményét kérték a kérdésben. A testület arra a következtetésre jutott, hogy törvénysértők a bálnavadászat során használt módszerek.

Ennek alapján döntött úgy a minisztérium, hogy augusztus 31-ig elhalasztják a bálnavadász-szezon kezdetét.

Az intézkedés következtében elképzelhető, hogy idén egyetlen bálnát sem fognak elejteni Izland partjainál. Rendes körülmények között a szezon június közepétől szeptemberig tart.

Dolgozó egy izlandi, elejtett bálnákat feldolgozó állomáson Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Sergei Gapon

Svandís Svavarsdóttir halászati miniszter kijelentette: ha a kormány és a vadászati engedéllyel rendelkezők nem tudják garantálni az állatvédelmi előírások betartását, akkor ennek a tevékenységnek nincs jövője Izlandon.