Eldőlt a fúrt kutak engedélyeztetésének kérdése

víz, kút, csap, fúrt kút, ásott kút, kútvíz, Fúrt és ásott kút,
Brass water tap in nature background.
Vágólapra másolva!
Megszületett a parlamenti döntés az engedély nélkül fúrt kutak rendezésének kérdésében. Eszerint amnesztiát kapnak a korábban engedély nélkül létesített háztartási célú fúrt kutak, és az eddigi előírásokkal szemben, amennyiben bizonyos paramétereknek megfelelnek, nem kell azokat engedélyeztetni. Ez akár több tízezer kúttulajdonos számára könnyebbséget hozhat, miközben a döntéssel érintett kutak száma országosan elérheti akár a százezret is.
Vágólapra másolva!

Döntött a parlament a fúrt kutak engedélyézésének ügyében. A döntésről ezzel az összegző poszttal számol be a kormányzat közösségi oldala:

Ezzel évek, sőt, évtizedek óta húzódó, különösen sokakat érintő kérdésben döntött az Országgyűlés. Az Origo a korábbiakban folyamatosan beszámolt a fúrt kutak helyzetének kérdéseiről, elsősorban azokról a határidőkről, melyeket a tulajdonosok részére szabott a kormány az illegális vízkivételi helyek rendezésére. A korábban létrehozott jogszabályi környezet mindemellett tartalmazott ellentmondásokat, ezekrről is írtunk.

Úgy tűnik azonban, hogy a mostani parlamenti döntéssel ezek feloldást kaptak.

A vízgazdálkodási törvény most elfogadott módosítása alapján ugyanis

mentesíti az engedélyeztetési kötelezettség alól azokat a kutakat, melyeket 2024. január 1-je előtt engedély nélkül építettek, 50 méternél nem mélyebbek, és a vízzáró réteget nem érik el, céljuk pedig háztartási célú vízkivétel.

Ezzel azonban nem merülnek ki az újdonságok. Mint a Magyar Nemzet írja, a jogszabály a vízkészletvédelmi szempontból védendő területek országtérképe alapján előírja, hogy az új kutak, melyek 50 méternél nem mélyebbek, nem érik el az első vízzáró réteget, háztartási célúak, azokat továbbra is a vízügyi hatóságnak tett bejelentéssel létesíthetők, üzemeltethetők és szünttethetők meg.

Ez tehát azt jelenti, hogy az ilyen kutakat nem kell engedélyeztetni, elegendő csak bejelenteni azok létesítését.

Illusztráció Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2016 DG FotoStock/Shutterstock. No use without permission./Dg Fotostock

Ugyanakkor a jogszabály azt is rögzíti, hogy a vízkészletvédelmi szempontból kockázatot nem jelentő területeken szükségtelen a háztartási célú vízkivétel esetén a kutak engedélyeztetési kötelezettségének fenntartása. Ennek indoka, hogy az ilyen kutak üzemeltetése nem jár számottevő környezeti hatással, és nem veszélyeztetik hosszabb távon sem a vízbázisok biztonságát és a vízkivételt.

A védendő területeken való kútlétesítéséhez és azok megszüntetéséhez továbbra is szükség van a vízügyi hatóság engedélyére.

A jogszabály meghatározza a háztartási célú vízkivétel fogalmához tartozó mennyiséget. Ez 2024. január 1-jétől évi legfeljebb 500 köbméter víz, mely vízmennyiség kivételének célja a személyes célú vízfelhasználás, ivóvízellátás, illetve a háztartási vízszükséglet kielégítése. Fontos ugyanakkor, hogy a most amnesztiát nyert, korábban engedély nélkül létesített kutak esetére is vonatkozik a vízkivétel mennyiségi szabálya, azaz az ilyen kutatkból sem lehet a jövőben évi 500 köbméternél több vizet kiemelni.