Egyre több természeti katasztrófa sújtja Európát

flood Horizontal
Vehicles are piled up, shunted by flood waters, near at a roundabout in the town of Rochefort on July 16, 2021. - The death toll following heavy rain storms in Belgium has jumped to 15 with more than 21,000 people left without electricity in one region. The death toll from devastating floods in Europe soared to at least 108 on July 16, 2021, most in western Germany where emergency responders were frantically searching for missing people. (Photo by JOHN THYS / AFP)
Vágólapra másolva!
A 21. században látványosan megnőtt a természeti katasztrófák száma Európában. Egy friss összesítés bemutatja, milyen számban sújtották a kontinenst különböző katasztrófák az elmúlt évtizedekben.
Vágólapra másolva!

Az éghajlatváltozás hatásait, amelyek már régóta érezhetők olyan régiókban, mint a szubszaharai Afrika, Délkelet-Ázsia nagy része és a karibi szigetek.

Mostanra azonban egyre gyakrabban és intenzívebben tapasztaljuk ezeket az eseményeket Európában is.

A nemzetközi katasztrófákat követő adatbázis (EM-DAT) adataiból látható, hogy az európai kontinensen 1923 óta a szélsőséges időjárási események és természeti katasztrófák jól láthatóan megugrottak.

Egyre több természeti katasztrófa sújtja Európát Forrás: AFP/Christof Stache

Az elmúlt 100 évben több mint 1500 katasztrófát okozó időjárási esemény – köztük aszályok, árvizek, szélsőséges hőmérsékleti események és viharok – fordult elő Európában, kétharmaduk a századforduló óta. Az árvizek (674 regisztrált esemény), a viharok (569) és a szélsőséges hőmérsékleti események (278) voltak a leggyakrabban regisztrált természeti katasztrófák, míg az aszályok száma viszonylag alacsonyabb, 48 volt.

A növekedést azonban jól mutatja, hogy míg 2019-ben egyedül 1452 ilyen katasztrofális eseményt regisztráltak, addig 1979-ben még csak 91-et, 1959-ben 27-et, 1939-ben pedig 11-et.

Az EM-DAT adatai akkor minősítenek egy eseményt katasztrófának, ha az alábbi kritériumok közül legalább egy teljesül: 10 vagy több ember meghalt, 100 vagy több embert érintett, szükségállapot vagy veszélyhezet kihirdetésére került sor, és nemzetközi segítségnyújtásra vonatkozó felhívás érkezett.

Forrás: Statista