Az utóbbi húsz évben egyre nagyobb népszerűségre tettek szert a magánlakásokban megnyitott éttermek. A hobbiból főző, lelkes amatőrökkel indult vacsoraklubok mozgalmát ma már rentábilis befektetésként tartják azok is, akik saját tőkével ugyan nem rendelkeznek, de vendéglátóhelyet nyitnának. Ráadásul így nem kell a működtetéssel és a fenntartás nehézségeivel szembesülniük.
A lakáséttermek legfőbb vonzereje az exkluzivitás, ahol a vendégek akár profi Michelin-csillagos séfekkel is találkozhatnak. A gasztronómiai élvezetek iránt érdeklődők is egyre többen választják ezeket a privát magánlakásokban működő helyszíneket, és csak meghívás alapján lehet eljutni ezekre a különleges szeánszokra.
A lakáséttermek már Magyarországon is egyre jobban elterjedtek.
Budapesten közel egy tucat privát lakásban kialakított étterem van, ahova még külföldről is érkeznek vendégek.
Fidel Castro uralomra jutásától, 1959-től a kommunista vezetés betiltotta a magántulajdonban lévő vendéglőket. A gazdasági embargó sújtotta ország áramellátása napi 15 órán át akadozott, üzemanyag nem volt, az emberek a szó szoros értelemben éheztek. A mindennapi túlélési praktikák egyike a titokban működő paladarok, vagy más néven gerilla éttermek voltak - írja a Világgazdaság.
Ezek a pár asztalos otthoni kifőzdék a 2010-es évektől szigorú szabályozással ugyan, de legálisan működhettek.
A világ többi részén „a nyiss otthonodban éttermet" mozgalom is ebben az időben indult, bár más indíttatásból, és a gazdasági háttér is különbözött a szocialista régióétól.
További részleteket ide kattintva olvashat.