Egyre népszerűbbek ezek a különleges otthoni szeánszok Magyarországon

Telefon, étterem
close up of Man hand using or looking at his smartphone and having lunch in the restaurant with friends.
Vágólapra másolva!
Mexikói tapastál, szusikészítés, magyaros ételek újragondolva, habzóbor kötetlen beszélgetéssel, lánybúcsúk és főzőtanfolyamok: mind az alternatív vendéglátás kínálatának kedvenc programjai. Az új őrület a lakáséttermezés, ahol privát társaságban, nekünk főző séffel élhetjük meg a gasztronómia új élményét, és még csillagászati árat sem kell fizetni az öt órán át tartó kulináris szeánszért.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi húsz évben egyre nagyobb népszerűségre tettek szert a magánlakásokban megnyitott éttermek. A hobbiból főző, lelkes amatőrökkel indult vacsoraklubok mozgalmát ma már rentábilis befektetésként tartják azok is, akik saját tőkével ugyan nem rendelkeznek, de vendéglátóhelyet nyitnának. Ráadásul így nem kell a működtetéssel és a fenntartás nehézségeivel szembesülniük.

A lakáséttermek legfőbb vonzereje az exkluzivitás, ahol a vendégek akár profi Michelin-csillagos séfekkel is találkozhatnak. A gasztronómiai élvezetek iránt érdeklődők is egyre többen választják ezeket a privát magánlakásokban működő helyszíneket, és csak meghívás alapján lehet eljutni ezekre a különleges szeánszokra.

A lakáséttermek már Magyarországon is egyre jobban elterjedtek.

Budapesten közel egy tucat privát lakásban kialakított étterem van, ahova még külföldről is érkeznek vendégek.

Új trend hódít a hazai vendéglátásban Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2018 Nok Lek Travel Lifestyle/Shutterstock. No use without permission./Nok Lek Travel Lifestyle

Kuba a lakáséttermek szülőhazája

Fidel Castro uralomra jutásától, 1959-től a kommunista vezetés betiltotta a magántulajdonban lévő vendéglőket. A gazdasági embargó sújtotta ország áramellátása napi 15 órán át akadozott, üzemanyag nem volt, az emberek a szó szoros értelemben éheztek. A mindennapi túlélési praktikák egyike a titokban működő paladarok, vagy más néven gerilla éttermek voltak - írja a Világgazdaság.

Ezek a pár asztalos otthoni kifőzdék a 2010-es évektől szigorú szabályozással ugyan, de legálisan működhettek.

A világ többi részén „a nyiss otthonodban éttermet" mozgalom is ebben az időben indult, bár más indíttatásból, és a gazdasági háttér is különbözött a szocialista régióétól.

További részleteket ide kattintva olvashat.