Idén is bemutatta a világ 50 legjobb éttermét a The World's 50 Best Restaurant ünnepélyes díjátadója keretében.
2023 győztese a perui Lima belvárosában található Central lett, mely kapcsán a zsűri kiemelte az innovatív menüt, amely tükrözi az ország lenyűgöző biodiverzitását.
A Centralt 2008-ban nyitotta meg Virgilio Martinez, azzal a céllal, hogy fine dining élményt kínáljon perui alapanyagokból, a helyi főzési technikák alkalmazásával.
Felvétel a világ legjobb éttermének választott Central belső teréről:
A második helyre a Barcelonában található Disfurtar került, míg a bronzérmet a Madridban működő Diverxo nyerte el – írja a Bloomberg.
A rangsort egy újságírókból, séfekből és különböző szakemberekből álló zsűri állítja össze. Minden tag 10 szavazatot adhat le olyan éttermekre, melyeket a szavazást megelőző 18 hónapban meglátogatott.
A lista új szereplői között találhatók éttermek például Mexikóból, Kolumbiából és az Egyesült Arab Emírségekből. Emellett a spanyolországi San Sebastianban működő Mugaritz úgy lett 31. helyezett idén, hogy az étterem már az egymást követő 18. éve a toplistán szerepel.
A legnagyobb előrelépést a New York-i Atomix produkálta a 25.-ről a 8. helyre. Az új belépők közül a párizsi Table by Bruno Verjus végzett a legmagasabb, 10. helyen.
A különdíjasok közül kiemelkedő vendéglátásért díjazták a koppenhágai Alchemist nevű éttermet. A legjobb sommelier Miguel Ángel Millán (Diverxo) lett, a legjobb cukrász különdíját pedig Pía Salazar kapta, az ecuadori Quitóban található Nuema étteremből. Végül fenntarthatósági különdíjat kapott a Cape Townban működő Fyn.
Cikkünk kiemelt képe illusztráció.