Az éves csúcs közelében a magyar fizetőeszköz árfolyama

pénz, pénzügy, pénzügyek, gazdaság, kamat, kölcsön, hitel, ügyintézés, hitel, adó, illusztráció, befektetés, grafikon, kijelzés, kimutatás, előrejelzés, tőzsde, árfolyam
Stack of money coin with trading graph, financial investment concept use for background
Vágólapra másolva!
Nincs messze az éves rekord a forintnál, ma délelőtt néhány fillérre megközelítette a 367,4-es csúcsot az euró/forint keresztárfolyam.
Vágólapra másolva!

A forint a nemzetközi gazdasági turbulenciák ellenére jó teljesítményt mutat, ráadásul

a kormány a betéti kamatstop-intézkedés meghosszabbításáról döntött,

ami általában nem szokott jót tenni az árfolyamnak. (A kormánydöntés alapján szeptember végéig zárva marad az a kiskapu, amellyel extra forinthozamot érhettek el a magyar intézményi befektetők.) Az intézkedés lényege, hogy az intézményi befektetők és a 20 millió forintnál nagyobb bankbetéttel rendelkező magánbefektetők a betéteik után nem kaphatnak magasabb kamatot, mint a 3 hónapos diszkontkincstárjegyek hozama.

A forint jó teljesítményét az euró dollárral szembeni árfolyamemelkedése is támogatja, utóbbi egyik oka lehet, hogy az Európai Központi Bank egyik döntéshozója, Gediminas Simkus litván jegybankelnök jelezte, a július végi kamatemelést követően

szeptember közepén ismét szigoríthat a monetáris kondíciókon az EKB

– írja a Világgazdaság. A régiós devizák együtt mozognak a forinttal, a złoty 0,2 százalékkal erősödött az euróhoz képest.

Illusztráció Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2019 Tendo/Shutterstock. No use without permission./Tendo

Az Erste elemzői a forint erősödésre így reagáltak: a jegybank ma reggel tette közzé az első negyedéves fizetésimérleg-számokat, amelyek enyhén gyengébbek lettek a vártnál, és a revízió tovább rontotta az előző év végi adatokat is. Lényeges makroadat nem várható már a héten hazai fronton, így elsősorban a nemzetközi események és a gázár lehet meghatározó az árfolyam aspektusából.

Ma egy sor fontos adat érkezik az Egyesült Államokból, a tartós cikkek megrendelésállományára vonatkozó statisztikákra, lakáspiaci adatokra, illetve fogyasztói bizalmi indexre lesz érdemes figyelni, míg Európában Christine Lagarde EKB-elnök beszéde lehet érdekes. Mindezek befolyásolhatják a forint alakulását.

A bizonytalanság továbbra sem múlt el nyomtalanul a forint piacról, hiszen egyes elemzői várakozások év végére a jelenleginél gyengébb árfolyamot várnak az euróval szemben, ám a forint elmúlt napokban mutatott teljesítménye ezt nem támasztotta alá. Elképzelhető, hogy a csak a nyár végével indul be a folyamat. Addig azonban még lehet hasznot elérni az erősödéssel.