Magasan maradt a brit infláció

Comcab taxi London,,Uk,-,September,16,,2016:,London,Is,The,Capital london,queuing,shop,city life,cab,city,drinks,facade,industry,bu
LONDON, UK - September 16, 2016: London is the capital and largest city of England and United Kingdom. London is the most visited city in the world and has a wealth of historic sites and landmarks.
Vágólapra másolva!
Az áprilisi csökkenés után a várakozásokkal ellentétben nem lassult tovább a múlt hónapban az éves infláció Nagy-Britanniában.
Vágólapra másolva!

A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdai beszámolója szerint a fogyasztói árak átlagosan 8,7 százalékkal voltak magasabbak májusban, mint egy évvel korábban. Áprilisban ugyanilyen ütemű éves brit inflációt mértek. Az elemzői előrejelzések átlaga 8,4 százalékos tizenkét havi inflációt valószínűsített májusra - írta a Világgazdaság.

Az infláció fő hajtóereje - az előző hónapokhoz hasonlóan - az élelmiszerek drágulása, bár ennek üteme lassult: ebben a termékkategóriában átlagosan 18,4 százalékkal emelkedtek a kiskereskedelmi árak a májussal zárult tizenkét hónapban az áprilisi 19,1 százalékos éves drágulás után. Mindez azért furcsa, mert a font erősödött az euróval szemben, ami kedvez az importnak, vagyis a brit vásárlók olcsóbban juthattak egy-egy behozott termékhez.

Az élelmiszerek drágulásának üteme ugyan kissé lassult, de még így is rendkívül magas szinten áll.

A brit kiskereskedelmi piacon ötödik helyen álló Morrisons hétfőn jelentette be, hogy átlagosan 25 százalékkal olcsóbban árusít 47-féle terméket, például darált húst, sonkát, paradicsomot és spenótot.

Képünk illusztráció Forrás: shutterstock

Ez a szemlélet a hazai kiskereskedelmi láncoktól sem áll távol és némi hatása van az inflációra, ám a helyzet az, hogy a vásárlók egyelőre kevéssé érzik a kiadásaik nagyságán a napi fogyasztási cikkek árának csökkenést. A brit ígéret szerint az új, alacsonyabb árak legalább nyolc hétig maradnak érvényben, és az akciózás a cégnek 26 millió fontjába kerül (egy font 437,8 forint.)

A magas brit inflációra Rishi Sunak kormányfő úgy reagált, hogy, hogy 2023-ban megfelezik az inflációt, ám ez egyelőre lehetetlen vállalkozásnak tűnik a tartósan magas élelmiszerárak miatt. A helyzet alakulását folyamatosan figyelemmel követi a jegybank is, mivel nagyban befolyásolja a Bank of England kamatpolitikáját. A megélhetési válság miatt alapvetően megváltoztak a britek vásárlási szokásai, sokan kevesebbet költenek, olcsóbb termékeket választanak, egyszerűbb, kevesebb alapanyagokból álló ételeket főznek. A tartósan magas árak miatt – a Kantar piackutató adatai szerint – éves bázison így is 10,8 százalékkal nőttek az élelmiszerbolti eladások.