Senki nem tudja, kinek adott 600 millió dolláros ajándékot a Google társalapítója

Tíz leggazdagabb ember, Sergey Brin
MOUNTAIN VIEW, CA - NOVEMBER 04: Sergey Brin attends the 2019 Breakthrough Prize at NASA Ames Research Center on November 4, 2018 in Mountain View, California. Kelly Sullivan/Getty Images for Breakthrough Prize/AFP (Photo by Kelly Sullivan / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
A Google társalapítója, Sergey Brin a közelmúltban elajándékozott 600 millió dollárnyi Alphabet részvényt. A hivatalos adatokból nem derül ki a kedvezményezett személye.
Vágólapra másolva!

Valaki hatalmas adományt kapott a Google társalapítójától a közelmúltban. A hivatalos adatokból ugyanis látható, hogy

Sergey Brin összesen 5,2 millió darab Alphabet (a Google anyacége) részvényt ajándékozott el, mintegy 600 millió dollár (kb. 204 milliárd forint) értékben

– írja a Yahoo Finance.

Brin az ajándékot egyenlő arányban osztotta fel úgynevezett A és C osztályú részvények között. Ezeket jótékonysági célokra lehetett fordítani, illetve át lehetett helyezni különböző pénzügyi eszközökbe. A Google nem kommentálta Brin lépését.

Sergey Brin és a másik társalapító, Larry Page vagyona

a múlt héten együttesen 18 milliárd dollárral nőtt, ami a legnagyobb nyereség volt 2021 februárja óta.

A mesterséges intelligencia körüli befektetői láz ugyanis az Alphabet részvényeit is felhajtotta, ami jelentősen megnövelte a két alapító vagyonát.

Sergey Brin elajándékozott 600 millió dollárnyi részvényt Forrás: AFP/Jung Yeon-Je

A részvényajándékozást megelőző napon a technológiai óriás bejelentette, hogy egy mesterséges intelligencián alapuló beszélgető keresőmotort fejleszt. A Google közölte továbbá, hogy szélesebb körben elérhetővé teszi a mesterséges intelligencia alapú chatbotját.

Brin nettó vagyona jelenleg 100,7 milliárd dollár, ezzel ő a világ kilencedik leggazdagabb embere.

A vagyonának jelentős része az Alphabet részvényeiből származik. A Bloomberg adatai szerint Brin a vállalat 2004-es tőzsdei bevezetése óta több mint 10 milliárd dollár értékben adott el részvényeket.

A vállalkozónak nem ez volt az első hasonló lépése. Sergey Brin tavaly év végén mintegy 1 millió részvényt adományozott egy frissen létrehozott nonprofit szervezet támogatására, amely az egészségügyre és az éghajlatváltozásra összpontosít.