Rekordnyereségről és élen járó innovációkról számolt be a Gránit Bank

Gránit Bank
Hegedüs Éva
bank
pénzügy
Vágólapra másolva!
2022-ben is rekordnyereséget ért el a Gránit Bank, 30 milliárd forinttal nőtt a saját tőke, a szektorátlagot meghaladó mértékben növekedett minden célszegmensben, és az Equilorba történő tranzakcióval a befektetési szolgáltatási szektorban is erősítette pozícióját. Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója szerint a kiemelkedő eredmények receptje egyszerű: „innovációk, szakszerűség, biztonság, tőke és kiszámíthatóan korrekt árazás". A közgyűlést követő sajtótájékoztatón az elnök-vezérigazgató bemutatta a megújult mobil banki applikációt is.
Vágólapra másolva!

A Gránit Bank 2022-ben is a szektorátlagot meghaladó mértékben növekedett

A Gránit Bank a fenntartható és profitábilis növekedésre fókuszál, arra, hogy az ügyfeleit gyorsan, egyszerűen, magas ügyfélélmény mellett, digitális csatornákon, versenyképes áron tudja kiszolgálni úgy, hogy a részvényesi érték folyamatosan növekedjen és megőrizze a bank innovációs versenyelőnyét.

A bank 2022-ben is minden célszegmensben (lakosság-vállalat, hitel-betét) a szektorátlagot meghaladó növekedést és kimagasló eredményességet ért el.

Hegedüs Éva a sajtótájékoztatón ismertette, hogy a Gránit Bank mérlegfőösszege 2022-ben meghaladta az 1 ezer milliárd forintot, ami közel 50 százalékos növekedés az előző évhez képest. Az adózás előtti eredmény több, mint 13 milliárd forint volt (közel 3-szorosa, mint a megelőző évi), a saját tőke pedig közel 30 milliárd forinttal gyarapodott.

- jelentette ki Hegedüs Éva.

Hegedüs Éva a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója a 2023. május 30-i sajtótájékoztatón Forrás: Gránit Bank

A Gránit Bank teljes kitettsége (hitel, kötvény, garancia együttesen) meghaladta a 460 milliárd forintot, amely 46 százalékkal magasabb az előző év véginél. A bank portfóliójának minősége továbbra is kiváló, az NPL ráta 0,02 százalék, szemben a bankszektor 3,86 százalékos átlagával.

A Gránit Bank tavaly év végén már 104 ezer ügyfélszámlát vezetett.

A Gránit Bank az előző évben lezárta az Equilor tranzakciót, jelenleg folyamatban van a Diófa megvásárlása, amelyekkel a pénzintézet erősíteni kívánja szerepét a teljes hazai pénzügyi szektorban. A 2022-es bankcsoport szintű eredményekben az Equilor teljesítménye már megjelenik. A konszolidált mérlegfőösszeg 1.063 milliárd forint volt, a csoportszintű adózás előtti eredmény pedig közel 14 milliárd forintot tett ki.

A csoportszinten kezelt számlák száma elérte a 118 ezret, és a kezelt vagyon nagysága pedig meghaladta az 1300 milliárd forintot.

Az üzleti növekedéshez kiemelkedő hatékonyság és jövedelmezőség társult

A digitális üzleti modell révén az elmúlt évben is tovább javultak a pénzintézet hatékonysági mutatói. A

költség-bevétel arány 43,9 százalék volt, ami 20 százalékkal jobb az előző évi értéknél (a piaci átlag 60,4 százalék volt). Bankadó, extraprofit adó és tranzakciós illeték nélkül a költség-bevétel arány 34,9 százalék.

A működési költség (bankadó, extraprofit adó és tranzakciós illeték nélkül) a mérlegfőösszeghez képest 0,8 százalék, szemben a bankpiaci 1,6 százalékos átlaggal.

Ez azt jelenti, hogy a Gránit Bank működési költségei egy hasonló méretű bank működési költségeinek nagyjábó felét teszik ki - ismertette Hegedüs Éva. 2022-ben az eszközarányos profit 1,4 százalék, a saját tőke arányos nyereség pedig meghaladta a 25 százalékot, ami több mint kétszerese a hitelintézeti rendszer átlagának.

Eddig közel 20 milliárd forint eredményt forgattak vissza a Gránit Bank tulajdonosai

A tőkemegfelelési mutató a múlt év végén 20 százalék felett volt, a pénzintézet tőkéje pedig 2022-ben közel 30 milliárd forinttal növekedett, tőkeemelés és az adózás utáni eredmény eredménytartalékba helyezése miatt. Eddigi működése során a Gránit Bank közel 20 milliárd forint adózás utáni eredményt termelt, ami a bank tőkéjét növeli, tekintettel arra, hogy a tulajdonosok egyetlen alkalommal sem vettek ki osztalékot.

Az adat kapcsán Hegedüs Éva kérdésre válaszolva elmondta: a tulajdonosok úgy látják, érdemes tőkéjüket a Gránit Bankban "fialtatni", ezért döntöttek a mostani közgyűlésen is úgy, hogy osztalékot nem vesznek ki a tavalyi 11 milliárdos eredményből sem.

Lapozzon a cikk második oldalára!