Az olívaolaj a szárazság újabb áldozata

olíva bogyó olívaolaj
Olívabogyó is lesz az adventi vásárban - illusztráció
Vágólapra másolva!
Az olívaolaj világpiaci ára a közelmúltban rekordszintre emelkedett, elsősorban a Spanyolországot sújtó szárazságnak köszönhetően. Az iparági elemzők pedig arra számítanak, hogy a magas árak várhatóan még huzamosabb ideig fennmaradnak.
Vágólapra másolva!

A közelmúltban rekord magasságba emelkedett az olívaolaj világpiaci ára, elsősorban a Spanyolországot sújtó hosszantartó szárazság miatt. Ezzel párhuzamosan pedig a kínálat is csökkent, miközben a kereslet tartósan erős. Az iparági elemzők ráadásul arra számítanak, hogy a magas árak még egy ideig velünk maradnak – írja a CNBC.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) adatai szerint az olívaolaj világpiaci ára nemrég elérte a tonnánkénti 5989,8 dolláros szintet, ami 26 éves csúcsot jelent.

A magas árak pedig várhatóan a közeljövőben is kitartanak – mondta Kyle Holland, a Mintec elemzője. Az iparági szakértő szerint az áremelkedés oka, hogy Földközi-tenger környezetében kedvezőtlenül száraz az időjárás. Ez pedig jelentősen érinti Spanyolországot, amely az olívaolaj egyik legfőbb termelője és exportőre.

A spanyolországi szárazság miatt 26 éves csúcsra emelkedett az olívaolaj világpiaci ára Forrás: Shutterstock

Holland hangsúlyozta, a „rendkívül rossz" időjárási körülmények miatt a szokásosnál sokkal gyengébb a betakarítás és a termelés Spanyolországban. Hozzátette,

a legutóbbi, október és február közti betakarítási szezonban mindössze 630 ezer tonna olívaolajat termeltek az országban, ami jelentősen elmarad a szokásos, 1,4-1,5 millió tonnás termeléstől.

Spanyolország egyébként 36 egymást követő hónapban tapasztalt átlag alatti csapadékmennyiséget. Márciusban pedig az átlagos havi csapadéknak mindössze 36 százalékát mérték.

Mindeközben az áremelkedést fűti, hogy a keresleti nyomás továbbra is erős.

A koronavírus-járvány időszakában ugyanis megnőtt az olívaolaj iránti fogyasztói igény, és ez csak a közelmúltban kezdett el enyhülni.

Ezzel együtt Holland jelezte: ha nem fog emelkedni a csapadékmennyiség, akkor a 2023/24-es betakarítási évben is maradhatnak a történelmi átlagnál érezhetően magasabb árak.