Senki nem tudja, mi lett a halállaborral, amit fegyveresek foglaltak el

Szudán, konfliktus, fegyveres konfliktus, Afrika, füst gomolyog, füst, Kartúm, Szudán fővárosa, 2023. 05. 10.
Smoke billows in Khartoum amid ongoing fighting between the forces of two rival generals in Sudan, on May 10, 2023. Loud explosions rocked greater Khartoum, as fighting between Sudan's warring generals showed no let-up despite talks in Saudi Arabia. (Photo by AFP)
Vágólapra másolva!
A polgáháborúba sodródott északkelet-afrikai Szudánban április utolsó napjaiban fegyveresek elfoglalták a fővárosban, Kartúmban található nemzeti közegészségügyi labort. A létesítményben veszélyes kórokozókat is tárolnak, ám az azóa eltelt hetekben mintha elvágták volna az onnan érkező információkat: a világ azóta sem tudja, mi történik a halálos betegségekhez vezető kórokozókat is tároló laborban. Probléma az, hogy pontosan nem tudni, mi van a kartúmi központban, noha a legveszélyesebb vírusokat csak a legszigorúbb kockázatokra is felkészített laboratóriumban lehet tárolni és vizsgálni - csakhogy Szudánnak forrásai sem lettek volna ilyen labor létrehozására.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo arról beszámolt, április utolsó napjaiban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentős biológiai kockázatra figyelmeztetett, miután szudáni harcosok elfoglalták a Nemzeti Közegészségügyi Laboratóriumot Kartúmban. Akkor azt is közölték, hogy a képzett laboratóriumi technikusok már nem jutnak be a laboratóriumba, ahol áramkimaradások voltak, ami azt jelentette, hogy nem lehetett megfelelően kezelni a laboratóriumban orvosi célokra tárolt biológiai anyagokat.

A laboratórium Kartúm központi részén, a nemzetközi repülőtér mellett található:

A WHO szudáni képviselője akkor nem kertelt, hanem megnevezte azokanak a betegségeknek az izolátumait, melyeket a főváros központi részén működő laboratóriumában tárolnak: kanyaró, gyermekbénulás, kolera - ezek mind rendkívül súlyos egészségügyi problémákat, illetve halált okozni képes, magas kockázatú fertőzéseket jelölnek. A laboratórium fegyveresek általi elfoglalása e tekintetben hasonlóan aggasztó, mint az orosz-ukrán háborúban a zaporizzsjai atomerőmű körüli fegyveres összetűzések voltak: ott egy esetleges nukeáris baleset oka lehet az, ha a képzett személyzet nem tudja ellátni feladatait az erőműben, míg Kartúmban a laborban bent tartózkodók akaratlanul is magukkal vihetik a külvilágba a fertőzéseket, ha a már nem megfelelő körülmények között lévő tárolóeszközökhöz hozzáférnek. A fejlemény súlyosságára utal, hogy az ügyben a WHO főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz is megszólalt, aki a szervezet aggodalmának kifejezése mellett jelezte, hogy kockázatértékelést végeznek, aminek eredményei alapján hozhatnak meg bizonyos cselekvési ajánlásokat.

A május 10-i felvételen füst gomolyog Szudán fővárosa, Kartúm felett, a jelentések szerint a kialakult fegyveres harcok miatt Forrás: AFP/-

A szudáni helyzetet ennél is aggasztóbbá teszi az esetleges fertőzések, járványok kockázatát tekintve, hogy a harcok megindulásával - az előzményeket az Origón ide kattintva olvashatja el - lényegében

összeomlott a közegészségügyi ellátás Kartúmban.

Az intézményeket is sújtó áram- és vízkimaradások miatt pedig olyan, hírhedten veszélyes betegségekkel sem tudják felvenni a harcot a fővárosban, mint a malária vagy a dengue-láz. Az erőszak azóta kiterjedt az ország korábban nyugodt területeire is.

A konfliktus hátteréről

Abdel Fattáh al-Burhán, Szudán de facto elnöke a hadsereg támogatásával küzd a hatalomért a rivális félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) élén álló Mohammed Hamdan Dagalo nevű korábbi helyettesével szemben.
A két tábornok korábban közös katonai puccsal ragadta magához a hatalmat az északkelet-afrikai országban. A hatalom megosztása körüli ellentét azonban április 15-én nyílt harcokba torkollott a 46 millió lakosú államban. Azóta többször is fegyverszünetet hirdettek, de egyik sem volt tartós, sokszor órákon belül megszakadt.
A szudáni egészségügyi minisztérium hivatalos adatai szerint eddig több mint ötszáz ember halt meg, de megfigyelők szerint a valós szám ennél valószínűleg jóval magasabb.

Az újabb tűzszüneti tárgyalások május közepén kezdődhetnek. A legutolsó rendelkezésre álló, április végi információk szerint a laboratóriumot az RSF erői foglalták.el.

A helyzet komolyságát - különösen az azóta tartó információhiány tükrében - valószínűleg nem lehet eltúlozni. Különösen azért nem, mert azóta sem derült ki, pontosan miket tároltak a szudáni laborban, van-e esetleg ott olyan izolátum, melynek amúgy a biológiai laboratórium alapján nem szabadna ott lennie. Ugyanakkor némi megnyugvást hozhat a kérdésben, hogy bár Szudánnak nem lennének forrásai a legmagasabb biztonsági szintű labor létrehozására (illetve külföldi szakértelemmel való megvalósítására), a nyugtalanságot kiváltó labor nem is ilyen célú.

Kórokozók és laborok egyező szinten

A szudáni laboratórium körüli probléma jobb megértéséhez érdemes egy nagyon rövid kitekintést tenni azokra a szó szerint elzárt mikrovilágokra, melyekben a kutatók és tudósok a baktériumok és vírusok viselkedését kutatják. A kórokozókat négy alapvető biológiai biztonsági szintre sorolják, és ez a besorolás határozza meg azt, hogy milyen biológiai biztonsági szintú (BSL) laboratóriumban lehet azokkal dolgozni. Míg a BSL-1-es laborokban elég néhány alapvető személyes védőeszköz használata, és a munka végén csak egy kevéssel alaposabb kézmosás annál, mint amilyet amúgy is megteszünk számos alkalommal a hétköznapokban, addig a BSL-4-es szintű laborokban maximális biztonsági intézkedések mellett a világ leghalálosabb kórokozóit kutatják. Köztük olyanokat is, melyekre nincs védőoltás vagy gyógyszer. A BSL-4-es létesítmények műszaki és infrastrukturális értelemben függetlenek, saját energiaellátással, többszintű biztonsági rendszerrel, ami megakadályozza a kórokozók kijutását a környezetbe.

Illusztráció Forrás: Freepick

Ez a filmekből jól ismert világ szkafanderszerű védőruhákban dolgozó laboránsokról, speciális biztonsági berendezésekről, és a biológiai veszélyre figyelmeztető nemzetközi jellel.

S persze ez a világ a folyamatos veszélyé, ahol a munka nem szívbajosoknak való. Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) ajánlása szerint a BSL-4-es biológiai biztonsági szintű laborok olyan vírusok otthonai, mint az ebola és a marburg, és visszafelé: ezeket a láthatatlan, brutális gyilkosokat csak ilyen besorolású laborokban lehet vizsgálni. A veszélyességet pedig növeli, hogy a kórokozókat a szakemberek gyakran szándékosan olyan kísérletekkel vizsgálják, amilyen helyzetbe a baktériumok és vírusok természetes közegeikben és terjedésük során egyébként nem kerülnének.

Illusztráció Forrás: AFP

De milyen besorolású az a laboratórium, melyet Szudánban fegyveresek foglaltak el, és amelynek helyzetéről azóta lényegében nincs információ? Milyen költségekkel járhat, ha egy ország BSL4-es besorolású labort akar létesíteni?

Lapozozzon, cikkünk folytatódik!