Illegális gyermekmunkával vádolnak több McDonald's-éttermet

McDonalds, Meki, Roswell, USA,
ROSWELL, NEW MEXICO, USA - NOVEMBER 22, 2019: Flying Saucer UFO McDonald's at night on Main Street in downtown Roswell
Vágólapra másolva!
Három McDonald's franchise-üzemeltető több mint 212.000 dollár (nagyjából 72 millió forint) bírságra számíthat, miután az amerikai szövetségi Munkaügyi Minisztérium munkatársai felfedezték, hogy több száz gyermeket - akik között voltak 10 évesek is - illegálisan, valamint feltételezhetően fizetés nélkül foglalkoztattak. 
Vágólapra másolva!

A három szóban forgó franchise partner - a Bauer Food, az Archways Richwood, és a Bell Restaurant Group - jelenleg összesen 62 McDonald's éttermet üzemeltetnek Kentucky, Indiana, Maryland és Ohio államokban. Egy helyszíni rutinvizsgálat során azonban a Munkaügyi Minisztérium bér- és munkaügyi osztályának tisztviselői felfedezték, hogy

több mint 300 gyermek dolgozott a törvényileg megengedettnél hosszabb ideig az éttermekben, akik olyan feladatokat végeztek, amelyeket a jogszabály tilt a kiskorú munkavállalók számára.

Egy McDonald's étterem az USA-ban Forrás: Shutterstock/Nagel Photography

A Bauer Food a Kentucky állambeli Louisville-ben 10 gyorséttermet üzemeltető cég közel 40.000 dolláros bírsággal néz szembe, miután fény derült arra, hogy 16 év alatti gyermekeket is felvett, akik a törvény által megengedettnél több órát dolgoztak.

Közöttük volt két 10 éves gyermek is, akik egy louisville-i McDonald's-ban dolgoztak, néha hajnali 2-ig, méghozzá ingyen.

A Munkaügyi Minisztérium szerint a gyerekek feladatai közé tartozott az ételrendelések előkészítése és kiadása, az étterem takarítása, de dolgoztak a drive-thru ablaknál és a kasszánál is. Egyikük a mélysütőt is kezelte, ami 16 éven aluli munkavállalók számára tilos.

A Bauer Food vezetősége azt állította, hogy a két 10 éves az éjszakai műszakban dolgozó menedzser gyermekei, akik a szülőt látogatták meg a munkahelyén. Az üzemeltető továbbá azt állította, hogy az elvégzett munkákat nem a franchise-szervezet vezetősége engedélyezte.

Egy McDonald's-étterem az arizonai Sedona-ban Forrás: Shutterstock/Sheila Fitzgerald

Az Archways Richwood - amely 27 McDonald's gyorséttermet üzemeltet - összesen 242, 14 és 15 év közötti kiskorút alkalmazott, akik a megengedett munkaidőn túl dolgoztak, közölte a munkaügyi hivatal. Emiatt ez a cég 143.566 dollár pénzbírsággal néz szembe.

A Bell Restaurant Group-ot pedig 29.267 dollár bírsággal sújtották, ez leányvállalatival együtt összesen 24 éttermet üzemeltet Maryland, Indiana és Kentucky államokban. A nyomozók szerint ez a franchise 39 gyermeket, egész pontosan 14 és 15 éves fiatalokat is a törvényesen megengedettnél több órát foglalkoztatott, sokszor iskolaidőben.

Az üzemeltető emellett 58 munkavállalónak nem fizette ki a túlórák bérét.

Ennek eredményeképpen a hatósági emberek 14.730 dollár elmaradt bér, és kötbéres kártérítés kifizetését irányozták elő.

Tiffanie Boyd, az amerikai McDonald's személyzeti igazgatója a FOX Businessnek elmondta, hogy ezek a vádak "elfogadhatatlanok, aggasztóak és ellentmondanak a McDonald's márka egészével szemben támasztott magas elvárásoknak".

"Elkötelezettek vagyunk annak biztosítása mellett, hogy franchise partnereink rendelkezzenek a szükséges erőforrásokkal ahhoz, hogy biztonságos munkahelyeket nyújthassanak minden alkalmazott számára, és abban is biztosak vagyunk, hogy betartják az összes munkaügyi törvényt" - nyilatkozta.

A Munkaügyi Minisztérium szerint a szövetségi gyermekmunkára vonatkozó előírások korlátozzák a kiskorú munkavállalók által végezhető munkák típusait és a munkaórákat.

A 14 és 15 éves gyermekek például nem dolgozhatnak három óránál többet egy iskolai napon, iskolaszünetben pedig maximum 8 órát lehet őket foglalkoztatni.

Az iskolaidőben történő munkavégzés pedig szigorúan tilos.

Nem dolgozhatnak továbbá reggel 7 óránál korábban és este 7 óránál később, kivéve június 1. és a munka ünnepe között. A nyári hónapokban ezt az időt este 9 óráig kitolhatják.

Forrás: Fox Business