Nem tűntek el a vevők a lakáspiacról, csak kivárnak

ingatlan, lakás, vásárlás, lakásvásárlás, eladó, város, 2022
eladó lakás illusztráció
Vágólapra másolva!
Bár a kereslet és az adásvételek száma jelentősen csökkent a lakáspiacon, az adatok arra utalnak, hogy a vevők nem tűntek el, várják a jó ajánlatokat.
Vágólapra másolva!

Bár az eladó lakások iránti érdeklődések száma idén 43 százalékkal csökkent éves szinten, az ingatlan.com oldalán tett látogatások száma ezzel párhuzamosan ugyanebben az időszakban mindössze nyolc százalékkal marad el. A hosszú távú lakáspiaci adatok alapján az ingatlan.com oldalán mért látogatások száma rendre a potenciális vevők számával mozog együtt.

Tehát az érdeklődések száma a tényleges adásvételekkel mutat szoros párhuzamot – fejtette ki Balogh László az internetes szakportál vezető gazdasági szakértője. Hozzátéve, hogy mindezek alapján a potenciális lakásvásárlók még nem adták fel a reményt és alig várják, hogy piacra léphessenek.

Illusztráció Forrás: Origo

Összességében így a jelenleg hozzáférhető adatok alapján a közeljövőbeni lakáspiaci élénkülésre lehet számítani.

Ehhez a szakértő szerint elsősorban a mostaninál 3-4 százalékponttal alacsonyabb hitelkamatokra lenne szükség, viszont szerencsére a kamatok csökkenése hamarosan beindulhat, mert az inflációs nyomás enyhülni látszik és a gazdasági feltételek is javulnak. Emellett a kormányzati kommunikációból arra lehet következtetni, hogy változások lesznek az állami család- és lakástámogatási rendszerben, ami szintén segítheti majd a lakáspiaci élénkülést.

A visszaesés mértéke sem volt egyforma mértékű, akár a régiókat, akár az ingatlantípusokat nézve.

Ami elmondható, hogy a legkevesebbet a panellakások veszítettek a keresettségükből.

A bérleti piacon ugyanakkor stabil a kereslet, de nincs arról szó, hogy azok, akik eddig lakásvásárlást terveztek, most tömegével bérlőkként jelennének meg a piacon. Aki ugyanis a drágább hitelkörnyezet miatt (még) nem tud vásárolni, néhány váratlan élethelyzettől eltekintve nem szívesen fordítja a pénzét albérletre sem.

Szűkül a Budapest-vidék árolló is: amíg az eladási árakat tekintve egyes gyorsan fejlődő nagyvárosok (például Győr vagy Debrecen) két-három évvel követik a fővárost, addig albérletek tekintetében ma ugyanezeken a helyeken annyit kell fizetni, mint tavaly ilyenkor Budapesten.