A NASA nagy bejelentést tett a Holdra utazásról

A Blue Origin program egyik űrhajójának kísérleti fellövése
Vágólapra másolva!
A NASA a Blue Origin vállalatnak ítélte oda a NextSTEP-2 program "P" függelékének (Fenntartható fejlődés a Holdon - SDL) szerződését. A Blue Origin nemzeti csapatának partnerei a Lockheed Martin, a Draper, a Boeing, az Astrobotic és a Honeybee Robotics - áll az erről kiadott tájékoztatóban.
Vágólapra másolva!

A szerződés értelmében a Blue Origin és nemzeti csapatának partnerei bárhol a Holdon precíziós leszállást végrehajtani képes holdkompot, valamint

a Föld és a Hold között közlekedő szállítóegységet fejlesztenek ki, amelyekkel utazni is fognak.

Ezeket a járműveket folyékony oxigén (LOX) és folyékony hidrogén (LH2) hajtja. A LOX-LH2 nagy fajlagos impulzusa óriási előnyt jelent a nagy energiájú, mélyűri küldetések során. Ugyanakkor korábban a kisebb teljesítményű, de könnyebben tárolható hajtóanyagokat (mint az Apollo holdkompok által is használt hidrazint és nitrogén-tetroxidot) részesítették előnyben az ilyen küldetésekhez, mivel a hosszú küldetési idő alatt problémát jelentett a LOX-LH2 párolgása.

A Blue Origin program egyik űrhajójának kísérleti fellövése Forrás: Blue Origin

A szerződésnek köszönhetően továbbfejlesztik a jelenlegi legkorszerűbb technológiát, és a nagy teljesítményű LOX-LH2-t tárolható hajtóanyag-kombinációvá teszik azt. Az SDL keretében napenergiával működő, 20 Kelvin fokos kriogénhűtőket és egyéb, a LOX-LH2 párolgásának megelőzésére szolgáló technológiákat fognak fejleszteni, és azokat a repülés során felhasználni. A Holdon túlra vezető jövőbeli küldetések, és az azt lehetővé tevő képességek, mint a nagy teljesítményű nukleáris termikus meghajtás, nagy hasznát veszik majd a tárolható LH2-nek.

A Blue Origin architektúrája arra a napra is készül, amikor majd helyben lehet a Hold jegéből LOX és LH2 hajtóanyagokat előállítani.

A Blue Origin és partnerei már belevetették magukat a munkába, és izgatottan indulnak a NASA-val közös útra, írják a közleményben.

Több milliárd dollárból épülnek a járművek

A bejelentés kapcsán az is világossá vált, hogy az újabb Holdra szállás előkészítése mintegy 7 milliárd dollárt fog felemészteni.

Ebből a Blue Origin elnyert szerződése fixen 3,4 milliárd dollár értékű, azaz akkor sem növekedhet a szolgáltatási ellenérték, ha a cégnél elszállálnak a költségek.

De a vállalat alelnöke, John Couluris máris jelezte, a cég várhatóan efölött is jelentékeny összeget fordít majd saját forrásokból a fejlesztésekre, függetlenül attól, tudják-e tartani költségek tekintetében ezt a keretret - írja többek között a CNBC.

A Blue Origin nem tőzsdén kereskedett vállalat, így a bejelentés nem is mozgathatta meg a részvényárfolyamot, bár hasonló horderejű döntéseknél az érintett cégek papirjainak árai általában szárnyalni kezdenek. Mindenesetre a vállalat mögött álló Amazon-alapító Jeff Bezos, Twitteren küldött üzenetben jelezte, mennyire fontosank tartja az amerikai űrkutatási hivatallal való együttműködést:

A NASA igazgatója, Bill Nelson pedig arra tett ígéretet, hogy olyan infrastrukturális beruházásokat valósítanak meg, mely "utat nyit az első ember Marsa érkezése előtt".