Ingyenkölcsönt ad a világ legértékesebb vállalata

cég, logo, logó, brand, cégek, logok, logók, vállalat, vállalatok
CHENGDU, CHINA - MAR 10, 2020: Apple store in downtown at TKL.
Vágólapra másolva!
A Világgazdaság arról ír, hogy veszélyesen csábító ingyenkölcsönt osztogat az Apple. A cég új alkalmazása lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a vásárlásaikat négy egyenlő, kamatmentes részletre osszák fel, melyek közül az utolsót csak hat hét múlva kell kifizetni. Egyelőre azonban csak az Egyesült Államokban lehet élni a szolgáltatással.
Vágólapra másolva!

Egyelőre csak véletlenszerűen kiválasztott felhasználókkal, de elindult az Egyesült Államokban az Apple halasztott fizetési alkalmazása, az Apple Pay Later, amely vélhetőleg totálisan felforgatja a pénzügyi szolgáltatások piacát.

A BNPL, azaz a buy now, pay later (Vásárolj most, fizess később!) szolgáltatás bevezetését először tavaly júniusban jelentette be Tim Cook, az Apple vezérigazgatója, ám a sorozatos csúszások miatt csupán március 28-án startolt el az alkalmazás, és csak a következő hónapokban jelenik majd meg minden iOS 16.4-et, vagy iPadOS 16.4-et futtató eszközön a tengerentúlon.

Az Apple logója Forrás: shutterstock.com

Az alkalmazás lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a vásárlásért fizetendő vételárat négy egyenlő, kamatmentes részletre osszák fel, melyek közül az utolsó törlesztésére hat hetet kapnak.

Az Apple Pay Later tehát lényegében egyfajta kamatmentes kölcsönt biztosít, amellyel konkurenciát állít a bankoknak és a hasonló szolgáltatást már korábban beindító fintech vállalatoknak is, amilyen például a szintén amerikai PayPal vagy az Affirm.

Könnyelműségre csábít

A pénzügyi szakértők már most fújják a riadót, azt állítva, hogy a piacra érkező, egyre kedvezőbb fizetési alkalmazások mind nagyobb könnyelműségre csábítják a fogyasztókat. Az amerikai pénzügyi fogyasztóvédelmi hivatal 2023 márciusában közzétett jelentése szerint ugyanis,

a BNPL-felhasználók nagyobb valószínűséggel halmoznak fel magas hitelkártya-tartozást, és csúsznak egyéb hiteleikkel késedelembe,

mint a többi fogyasztó.

További részletek ide kattintva olvashatók.