Nagyot ment a bitcoin, újra 10 millió felett az árfolyam

Bitcoin illusztráció
Vágólapra másolva!
A kriptodeviza tavaly június volt olyan drága, mint most, ráadásul az ára még tovább nőhet – írta meg a vg.hu.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetek árfolyamnövekedésével együtt,

ebben az évben a Bitcoin már túl van a 70 százalékos növekedésen.

A jelenlegi árfolyama 30 ezer dollár felett áll, ami azt jelenti, hogy tavaly június óta nem volt ilyen erős.

A kripto deviza erősödésének egyik oka, hogy az Egyesült Államok geopolitikai bizonytalansága nagyjából egy éve tart, ráadásul az utóbbi néhány hónapban kiderült, hogy fenn álla a veszélye a recessziónak is, amely alapvetően változtatja meg az ottani jegybank kamatpályáját. Jelenleg az amerikai jegybank csökkenő kamatszinttel számol. E két folyamat alapvetően értékeli fel az alternatív és a klasszikus befektetési formákat – így például alternatívként a kripto pénzeket, hagyományosként pedig az arany árfolymát.

Illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

A pénzpiaci szakértők szerint a Bitcoin mostani erősödése egy lélektani határt is áttört, így belátható időn belül akár 35 ezer dollárt is érhet. Ez pedig már egy olyan szint, ami sokak fantáziáját megmozgathatja, hiszen ilyen erős áron már újra megéri a fejlett gazdaságokban is a bányászata. (Itthon a jelenlegi energiaárak mellett, nem számolva a gyors bányászatra alkalmas számítástechnikai eszközök megvásárlását, nagyjából 8 millió forint befektetést igényel egy Bitcoin kinyerése a rendszerből.)

Nem mellesleg a Bitcoin mellett más kripto pénzek árfolyama is jelentősen nőtt az után, hogy megnyugodtak a piacok az amerikai és a svájci bankpánik után.

A kripto piaci árfolyamok egyébként együtt mozognak az arany árfolyamával. Ma az arany unciánkénti (arany esetében 31,1 gramm, egyébként az orvosi uncia 28,3 gramm) ára 2022 dollár (mai középárfolyam 695 ezer Forint), ezzel pedig egy hónap alatt 11 százalékot erősödött a tiszta nemesfém.

A helyzet az, hogy a kripto valuták és az arany árát jellemzően az amerikai pénzpiacok mozgatják, így nagyon kitettek az USA gazdasági adatainak. Így, ha gyenge adatok jelennek meg, az jellemzően sok kisbefektetők tántorít el a részvénypiacoktól és a megtakarításaikat a biztos aranyba és a magas kockázatú, de rendkívül magas hozamokkal kecsegtető kripto pénzekbe helyezik. Nagyjából ezeknek a mozgását képesek a jó, vagy rossz adatokból kikövetkeztetni. Az európai pénzpiacok ennél egy kicsit szofisztikáltabbak, de az itteni befektetőktől sem áll távol az arany, a kripto és a nagy sláger, a svájci frank befektetés. No meg a dollár, ami az utóbbi időben az említett adatok miatt gyengélkedik.